Σε ετοιμότητα διαρκείας οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια αποτροπής που έχει συγκροτήσει το ελληνικό Πεντάγωνο και εφαρμόζονται ήδη σε όλες τις περιοχές του Αιγαίου. Τα σχέδια αυτά χειρίζονται επιτελείς που για ευνόητους λόγους συγκροτούν έναν πολύ κλειστό κύκλο.

Τα παραπάνω επιτελικά σχέδια, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν τον ολοκληρωτικό συντονισμό όλων των κλάδων, με έμφαση στη λειτουργία του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς η Αθήνα είναι φανερό ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει γεώτρηση ή σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται προκειμένου να χρησιμοποιήσει κάθε όπλο που διαθέτει σαν κυρίαρχο κράτος, με αναμφισβήτητα ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται ήδη και θα βρίσκονται καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε πλήρη ετοιμότητα.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν το προηγούμενο συμβάν της αντιμετώπισης του Μπαρμπαρός στα τέλη φθινοπώρου του 2018 από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, τονίζοντας με νόημα ότι ένας ανάλογος χειρισμός δεν θα είναι παρά το αρχικό στάδιο αντίδρασης σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν οπισθοχωρήσει.

Η ελληνική κυβέρνηση, μάλιστα, έχει ήδη προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα (ΝΑΤΟ, Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες), πως “δεν θα επιτρέψουμε γεώτρηση στα χωρικά μας ύδατα, σε περίπτωση που η Τουρκία τολμήσει να κάνει κινήσεις θα διακυβευτεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή”.

Ιδιαίτερη σημασία, πάντως, έχει η σημερινή συνάντηση του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Οι δυο υπουργοί, που συνδέονται με πολύ καλή προσωπική σχέση από το διάστημα που υπήρξαν αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών, θα συζητήσουν για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς Αθήνα-κυρίως- αλλά και Άγκυρα θέλουν να κρατήσουν παρά την ένταση ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Γιώργου Κατρούγκαλου, προκειμένου να συζητήσει για το σύνολο των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σχετικά Νέα