Σε επίπεδα 2014 ανέβηκε η τιμή του αργού – Έπιασε τα 90 δολάρια το Brent

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, ξεπέρασαν τα 90 δολάρια την Τετάρτη για πρώτη φορά από το 2014, ενισχύοντας την έντονη ανάκαμψη του πετρελαίου από τα χαμηλά επίπεδα που καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2020.

Το επίτευγμα έρχεται εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και καθώς η προσφορά παραμένει περιορισμένη εν μέσω ανάκαμψης της ζήτησης.

Το συμβόλαιο πρόσθεσε περισσότερο από 2%, φτάνοντας τα 90,07 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate, ο δείκτης αναφοράς για το πετρέλαιο των ΗΠΑ, σημείωσαν επίσης κέρδη περισσότερο από 2% στα 87,35 δολάρια το βαρέλι, ρεκόρ επίσης από τον Οκτώβριο του 2014.

Η Rebecca Babin της CIBC Private Wealth δήλωσε ότι οι πιθανές κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες θα προκληθούν από μια εισβολή στην Ουκρανία, θα είναι καταλύτης για υψηλότερες τιμές αργού.

“Κάθε μέρα που περνά χωρίς αποκλιμάκωση, θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερες υποστηρικτικές προσφορές για το αργό”, είπε.

Η Goldman Sachs δήλωσε την Τετάρτη ότι η βασική περίπτωση της εταιρείας είναι ότι είναι απίθανο να υπάρξουν διακοπές στον εφοδιασμό, αλλά ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανοδική τάση για τις τιμές της ενέργειας δεδομένης μιας ήδη περιορισμένης αγοράς. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Goldman Sachs είπε ότι το Brent μπορεί να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τρίτο τρίμηνο, μπαίνοντας στο γκρουπ ενός αριθμού εταιρειών της Wall Street που ζητούν τριψήφια τιμή στο πετρέλαιο.

Ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγοί σύμμαχοί του επιστρέφουν αργό στην αγορά, αλλά ο όμιλος δεν μπόρεσε να αυξήσει την παραγωγή για να πετύχει τους στόχους του. Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη του πετρελαίου σχιστόλιθου των ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί και η Όμικρον δεν προκάλεσε τη ζήτηση που αναμενόταν αρχικά. Επιπλέον, τα επίπεδα αποθέματος παραμένουν εξαντλημένα.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιανουαρίου. Αναλυτές ανέμεναν αύξηση μόλις 150.000 βαρελιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις που συνέταξε η FactSet.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα