Σε ένα νομοσχέδιο, με μικρή καθυστέρηση, οι 120 δόσεις για ταμεία και εφορία 

Παρά το γεγονός ότι δημόσια προεξοφλείται η ρύθμιση που αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση και οι δανειστές συνεχίζουν τη συζήτηση για την τελική μορφή της, ενώ τα βασικά σημεία της πιθανολογείται ότι έχουν κλειδώσει σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις ένταξης, τη διαγραφή των προσαυξήσεων και τη διαμόρφωση της βασικής οφειλής.

Πληροφορίες αποδίδουν την πιθανή καθυστέρηση στην προοπτική να περιέχονται μαζί στο ίδιο νομοσχέδιο οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων και προς τα ταμεία και προς την εφορία, γεγονός στο οποίο προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο αν οι συζητήσεις εξελιχθούν ομαλά με τους δανειστές.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η εισαγωγή του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία προς ψήφιση από τη Βουλή , ενδέχεται να καθυστερήσει αναμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης της τελευταίας απόφασης του Eurogroup για την εκταμίευση της επιστροφής των των τόκων των ελληνικών ομολόγων.

Οι επαφές με τους εκπροσώπους τω δανειστών συνεχίστηκαν και χθες με αντικείμενο κυρίως την ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία που από ότι φαίνεται έχει ακόμη σημεία προς διευθέτηση.

Ειδικότερα οι δανειστές θεωρούν ότι τα κριτήρια της ελληνικής πρότασης δεν εκπληρώνουν απολύτως την στόχευση της ρύθμισης, να βοηθήσει δηλαδή όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Το γεγονός ότι θα υπάρχουν μόνο εισοδηματικά κριτήρια θεωρούν ότι αφήνει περιθώρια να επιχειρήσουν υπαγωγή στη διαδικασία στρατηγικοί κακοπληρωτές (ειδικά από την κατηγορία των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών) που κόπηκαν από τον εξωδικαστικό. Ζητούν συνεπώς να υπάρξουν περισσότερα «φίλτρα» γι’ αυτούς που θα ευνοηθούν από τη ρύθμιση και με μείωση προσαυξήσεων και προστίμων αλλά και με πολύ περισσότερες δόσεις από τις 12 έως 24 της πάγιας ρύθμισης.

Το πρόβλημα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις έπεσαν πάνω στις εορτές του Πάσχα και για τους καθολικούς και για τους ορθόδοξους. Σήμερα, Πέμπτη, είναι η τελευταία ημέρα που μπορούν να διαπραγματευτούν οι εκπρόσωποι των δανειστών και την επόμενη εβδομάδα η Μεγάλη Τρίτη είναι η τελευταία ημέρα που θα είναι ανοιχτή η Βουλή πριν τις εορτές του Πάσχα.

Αν λοιπόν το οικονομικό επιτελείο θέλει να νομοθετήσει και τις δύο ρυθμίσεις μαζί, μοιραία θα περιμένει και η ρύθμιση για τα ταμεία που είναι σαφώς πιο «ώριμη» και θα μπορούσε δυνητικά να ψηφιστεί μέχρι και την Μεγάλη Τρίτη. Τούτο διότι η συγκεκριμένη ρύθμιση λόγω της ειδικής φύσης – οι οφειλές προς τα ταμεία αυξάνονται σε μηνιαία βάση – και παρά τα χαλαρά της κριτήρια, έχει γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς και πλέον είναι στο χέρι της Κυβέρνησης ο χρόνος που θα ψηφιστεί και θα ενεργοποιηθεί.

Η ρύθμιση αυτή όπως έχει γίνει γνωστό θα είναι «ανοιχτή» σε όλους χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα αφορά στις οφειλές στα ταμεία μέχρι και το τέλος του 2018 ώστε να μπορούν να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότεροι ασφαλισμένοι αφού μπορούν και όσοι ακολουθούν κάποια ρύθμιση να ενταχθούν στην νέα. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, καταργούνται όλες οι υπόλοιπες ενεργές ρυθμίσεις που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στο κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών ( ΚΕΑΟ) και τα εναπομείναντα χρέη ρυθμίζονται με βάση τη νέα αυτή ρύθμιση Δικαίωμα για αίτηση υπαγωγής θα έχουν ασφαλισμένοι ακόμη κι αν εκκρεμεί διαδικασία υπαγωγής οφειλών προς τα Ταμεία στον νόμο του εξωδικαστικού ή των υπερχρεωμένων, τότε ο οφειλέτης μπορεί να ενταχθεί στη νέα, ευνοϊκότερη ρύθμιση εφόσον παραιτηθεί από την παλαιότερη ρύθμιση Από το νέο σχήμα εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν τελεσίδικα ενταχθεί στον εξωδικαστικό και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη – ν. 3869/2010).

Η ένταξη στην ρύθμιση εντός από την αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων προσφέρει διαγραφή μέχρι και 100% προσαυξήσεων και προστίμων αλλά και περικοπή μέχρι και 65% της βασικής οφειλής και μια άνετη ρύθμιση του υπολοίπου της οφειλής σε 120 δόσεις οι οποίες όμως θα έχουν προσαύξηση 5%.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι είναι έτοιμη, αν δεν ολοκληρωθεί και η ρύθμιση για την εφορία – σύμφωνα με την εκδοχή αυτή – θα πρέπει και αυτή για τα ταμεία να περιμένει την νομοθέτηση της μετά το Πάσχα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα