

Την δέσμευσή του να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Μάρμαρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα “ανεξάρτητα από το αν ο Ρίσι Σουνάκ συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι”, εξέφρασε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζορτζ Όσμπορν, σε podcast που έκανε του Political Currency.
Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος κυβερνήσεων του Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος, του οποίου σήμερα ηγείται ο κ. Σούνακ, δήλωσε ότι ήταν σαφές από τα γεγονότα αυτή την εβδομάδα ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα υποστήριζε μια ανταλλαγή. Ωστόσο, είπε ότι η στάση που κράτησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ – ο οποίος συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα – θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να συμβεί υπό μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών.
Επανέλαβε επίσης ότι “αναζητούμε με την ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό του μουσείου” μια ρύθμιση που θα επέτρεπε τα Γλυπτά να εκτεθούν στην Ελλάδα. Παράλληλα, ανέφερε ότι προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία όπου τα γλυπτά θα περνούν χρόνο τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, με “ελληνικούς θησαυρούς να έρχονται σε εμάς ως αντάλλαγμα”.
“Και αυτό είναι, νομίζω, κάτι που αξίζει να ερευνηθεί. Και μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει είτε όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στην πραγματικότητα, αν μη τι άλλο, τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει μάλλον αυτή την εβδομάδα. Προφανώς γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από την κυβέρνηση των Συντηρητικών. Αλλά στην πραγματικότητα ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είπε επίσης ότι ενώ στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου, δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο. Και αν δεν αλλάξετε τον νόμο, τότε δεν υπάρχει καμία προοπτική σύντομα να επιστραφούν στην Ελλάδα, να επιστραφούν χωρίς τίποτα (ως αντάλλαγμα), απλά να παραδοθούν, κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα ήταν απόφαση την οποία θα μπορούσε να λάβει το μουσείο. Και, κατά τη γνώμη μου, ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους Έλληνες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οζμπορν.
Σχετικά Νέα
Ηρεμία στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν
Ηρεμία επικράτησε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα κατά μήκος των συνόρων της Ινδίας.
Πράσινα ταμπλό στην Ασία μετά την πρόοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας – “Άλμα” για τις μετοχές στην Ινδία
Σε ανοδική τροχιά οδήγησαν τα ασιατικά χρηματιστήρια τα ενθαρρυντικά σήματα από τις εμπορικές συνομιλίες.
Αίγυπτος: Ενθαρρυντικό βήμα για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις η απελευθέρωση από τη Χαμάς του Ίνταν Αλεξάντερ
Το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε την «ανάγκη επίτευξης συνολικής ειρήνης στην περιοχή και την.
Εκρηκτικές εκλογές στις Φιλιππίνες: Στη δίνη δυο δυναστειών και πολιτικών συγκρούσεων
Οι ψηφοφόροι στις Φιλιππίνες προσέρχονται στις κάλπες στις ενδιάμεσες εκλογές, που έχουν μετατραπεί σε.