Σε χαμηλό τριών μηνών έκλεισε ο χρυσός, λόγω εκτίναξης του δολαρίου

Ισχυρά πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη ο χρυσός, στη χειρότερη ημέρα εδώ και περίπου μία εβδομάδα, καθώς οι φόβοι του πληθωρισμού έχουν οδηγήσει το δολάριο σε εκρηκτική άνοδο, γεγονός που πιέζει το πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 29,10 δολ. ή 1,6%, κλείνοντας στα 1.824,60 δολ. ανά ουγγιά, στην μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 2 Μαΐου. Πρόκειται επίσης για το χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 7 Φεβρουαρίου. Το ασήμι Ιουλίου έχασε 3,7%, κλείνοντας στα 20,773 δολ. ανά ουγγιά.

Ο ICE U.S. Dollar Index, δείκτης που μετρά την ισχύ του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών ανταγωνιστικών του νομισμάτων, ενισχυόταν νωρίτερα κατά 0,9%, φτάνοντας σχεδόν σε υψηλό 20ετίας. Το ισχυρό δολάριο είναι αρνητικός παράγοντας για τα εμπορεύματα, καθώς τα καθιστά ακριβότερα για χρήστες άλλων νομισμάτων.

“Βλέπουμε αυτή τη στιγμή τον χρυσό να διαπραγματεύεται κοντά σε τεχνικά επικίνδυνα επίπεδα”, σημειώνει ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής στην Oanda. “Τα 1.800 δολάρια δεν μοιάζουν πια πολύ μακριά”.

Εάν το selloff συνεχίσει να κερδίζει έδαφος, θα μπορούσαμε να περάσουμε σε ημέρες που ο χρυσός θα χάνει 100 δολάρια ακόμη και μέσα σε μια μέρα, προσθέτει, σημειώνοντας ότι οι ανησυχίες για έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό έχουν δώσει τη θέση τους σε άλλες, σχετικές με την πιθανότητα επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, γεγονός που οδηγεί πολλούς στο καταφύγιο του δολαρίου. Έτσι ο χρυσός επισκιάζεται ως επενδυτικό καταφύγιο και αντίβαρο στις πληθωριστικές πιέσεις.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός Ιουλίου υποχώρησε κατά 2,6% στα 4,1005 δολ. η λίβρα, με την πλατίνα Ιουλίου να “χάνει” 5,9%, στα 931,40 δολ. η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου υπέστη απώλειες 7,3%, στα 1.908,50 δολ. ανά ουγγιά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα