Σε χαμηλό σχεδόν 9 μηνών έσπρωξαν τον χρυσό τα ομόλογα

Πτωτικά κινήθηκε ο χρυσός την Τετάρτη, καθώς η νέα άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων άσκησε εκ νέου πιέσεις στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου που έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν εννέα μηνών, μία μόλις ημέρα μετά την πρώτη ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες έξι.

“Ο χρυσός αγνοεί για άλλη μια φορά όλα τα άλλα, αλλά όχι τις αποδόσεις των ομολόγων”, σημειώνει ο Fawad Razaqzada, αναλυτής αγοράς της ThinkMarkets, προσθέτοντας: “Καθώς οι αποδόσεις συνεχίζουν να ανεβαίνουν, το ίδιο ισχύει και για το κόστος ευκαιρίας διατήρησης περιουσιακών στοιχείων που δεν προσφέρουν κουπόνι όπως ο χρυσός”.

“Για να βρει κάποια στήριξη το πολύτιμο μέταλλο θα πρέπει οι αποδόσεις να υποχωρήσουν ή το δολάριο να αποδυναμωθεί απότομα”, είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η άποψη των αναλυτών της UBS, που σημειώνουν ότι η αύξηση της ονομαστικής απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ασκεί πιέσεις στον χρυσό. Μάλιστα, η αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας σημειώνουν ότι οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις τους για τον χρυσό δεν είναι και πολύ αισιόδοξες, εν μέσω των αυξανόμενων αποδόσεων και των προσδοκιών ότι η πρόσθετη δημοσιονομική τόνωση στις ΗΠΑ θα ενισχύσει την οικονομία αλλά και τον πληθωρισμό, αυξάνοντας το ενδεχόμενο η Fed να προχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο σε αύξηση των επιτοκίων της.

Για τον λόγο αυτό, η UBS αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψή της για την τιμή του χρυσού κατά 150 δολάρια την ουγγιά, δίνοντας τιμή-στόχο στο τέλος Ιουνίου τα 1.750 δολάρια, με υποχώρηση στα 1.700 δολάρια στο τέλος Σεπτεμβρίου και στα 1.650 δολάρια στο τέλος Μαρτίου του 2022.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda, προς το παρόν οι “ταύροι” για τον χρυσό υπερασπίστηκαν το επίπεδο των 1.700 δολαρίων, προειδοποιώντας πάντως ότι αν η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υπερβεί το 1,50%, ο χρυσός θα μπορούσε να δοκιμάσει καθοδικά το επίπεδο των 1.685 δολαρίων.

Έτσι, την Τετάρτη, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου έχασε 17,80 δολάρια ή 1% και τερμάτισε τη συνεδρίαση στα 1.715,80 δολάρια η ουγγιά, με το κίτρινο μέταλλο να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και τα 1.699,40 δολάρια. Το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο για το πιο ενεργό συμβόλαιο του χρυσού από τις 8 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Πτώση κατέγραψε και το ασήμι, παράδοσης Μαΐου, που υποχώρησε κατά 49 σεντς ή 1,8% και έκλεισε στα 26,387 δολάρια η ουγγιά, μετά την άνοδο κατά 0,8% την Τρίτη.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκό παράδοσης Μαΐου υποχώρησε κατά 1,9% και έκλεισε στα 4,142 δολάρια η λίβρα, το συμβόλαιο Απριλίου για την πλατίνα σημείωσε πτώση 2,7% και τερμάτισε στα 1.181,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου έχασε 0,6% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 2.354,40 δολάρια η ουγγιά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα