Υποχώρησαν σε χαμηλό μίας εβδομάδας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού αφότου τα στοιχεία του τομέα των υπηρεσιών των ΗΠΑ ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να συνεχίσει την επιθετική της πολιτική σύσφιξης.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του παγκόσμιου ορόσημου, αργού, τύπου Brent υποχώρησαν 2,6%, στα 83,39 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 3,8%, στα 76,93 δολάρια το βαρέλι.
Η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο, με την ανάκαμψη της απασχόλησης, προσφέροντας περισσότερες ενδείξεις για την υποκείμενη δυναμική στην οικονομία, η οποία προετοιμάζεται για μια αναμενόμενη ύφεση το επόμενο έτος.
Η είδηση προκάλεσε μείωση των κερδών στις αγορές πετρελαίου και μετοχών.
Τα δεδομένα αμφισβητούν τις ελπίδες ότι η Fed μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό και την ένταση των αυξήσεων των επιτοκίων της εν μέσω πρόσφατων ενδείξεων ύφεσης του πληθωρισμού.
“Οι μακροοικονομικές ανησυχίες σχετικά με τη Fed και το τι πρόκειται να κάνει για τα επιτόκια, κυριεύουν την αγορά”, δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής στον όμιλο Price Futures.
Υποστηρίζοντας την αγορά νωρίτερα, οι χώρες του OPEC+, συμφώνησαν την Κυριακή να τηρήσουν το σχέδιό τους τον Οκτώβριο για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Νοέμβριο έως το 2023.
“Η απόφαση… δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της αβεβαιότητας στην αγορά σχετικά με τον αντίκτυπο της απαγόρευσης εισαγωγής αργού πετρελαίου από την ΕΕ στις 5 Δεκεμβρίου και του ανώτατου ορίου τιμών της G7”, δήλωσε η Ann-Louise Hittle, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie.
Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) και η Αυστραλία συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων το βαρέλι για το θαλάσσιο ρωσικό πετρέλαιο.
Ταυτόχρονα, σε ένα θετικό σημάδι για τη ζήτηση καυσίμων στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, κι άλλες κινεζικές πόλεις χαλάρωσαν τους περιορισμούς για την αποφυγή εξάπλωσης της COVID το Σαββατοκύριακο.
Η επιχειρηματική και μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, επλήγησαν φέτος από αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.