Σε χαμηλό μίας εβδομάδας ο χρυσός, εν μέσω αύξησης αποδόσεων ομολόγων

Με απώλειες έκλεισε την Πέμπτη η τιμή του χρυσού, με την ισχύ του δολαρίου των ΗΠΑ και τα αυξανόμενα επιτόκια των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ να οδηγούν το κίτρινο μέταλλο στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και μια εβδομάδα, μετά και τα σχόλια του προέδρου της Fed του St. Louis, James Bullard, που τοποθετήθηκε υπέρ της συνέχισης των αυξήσεων επιτοκίων προκειμένου να τιθασευθεί ο πληθωρισμός.

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 12,80 δολάρια ή 0,7%, κλείνοντας στα 1.763 δολ. ανά ουγγιά.

Το ασήμι Δεκεμβρίου “έχασε” 55 σεντς ή 2,6%, κλείνοντας στα 20,975 δολ. ανά ουγγιά.

Το παλλάδιο Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 3,4%, στα 2.010 δολ. ανά ουγγιά.

Η πλατίνα Ιανουαρίου απώλεσε 2,4%, στα 991,50 δολ. ανά ουγγιά.

Ο χαλκός Δεκεμβρίου έχασε 9 σεντς ή 2,3%, στα 3,688 δολ. η λίβρα.

“Η τιμή του χρυσού ασφυκτιά”, σημειώνει ο Adam Koos, πρόεδρος στην Libertas Wealth Management Group, ακόμη και τη στιγμή που ο δείκτης περιφερειακής επιχειρηματικής δραστηριότητας της Philadelphia Federal Reserve βυθίστηκε στις -19,4 μονάδες τον Νοέμβριο, από -8,7 μονάδες τον Οκτώβριο.

Η πτώση ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης, “οπότε έχουμε να κάνουμε με μια αρκετά απογοητευτική ένδειξη”, σημείωσε ο Koos.

Παρ’ όλα αυτά, “οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάσσονται… και ενώ το δολάριο είχε συγκρατηθεί το τελευταίο δίμηνο, βλέπουμε κι εκεί μια μικρή, αλλά υπαρκτή ενίσχυση”.

“Μια ενίσχυση του δολαρίου μαζί με αυξανόμενες αποδόσεις ομολόγων είναι σαν ο χρυσός να τρέχει σε ανηφόρα, με τον άνεμο να τον χτυπά κατά πρόσωπο. Έτσι θα είναι δύσκολο να δούμε μια σημαντική ανοδική δυναμική στο μέταλλο, εκτός εάν αλλάξει κάποιος εξ αυτών των δύο παραγόντων”.

Ο γνωστός από την ταινία “Το Μεγάλο Σορτάρισμα” (Big Short) Michael Burry, ο οποίος είναι διευθυντικό στέλεχος hedge fund στην Scion Asset Management, ανέφερε εξάλλου ότι είναι περίοδος για αγορά χρυσού, καθώς η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX και η γενική αναταραχή στον συγκεκριμένο κλάδο assets φαίνεται να είναι “μεταδοτική”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα