Site icon The Indicator

Σε χαμηλό εβδομάδας έριξε το αργό… η Κίνα

Με το αριστερό ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το πετρέλαιο, που σημείωσε απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ως απόρροια των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία που πυροδότησαν τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την κινεζική οικονομία.

Το ΑΕΠ της Κίνας ενισχύθηκε κατά 6,3% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με ρυθμό όμως χαμηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών που περίμεναν να τρέξει με 7,3%. Σε μηνιαία βάση, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,8% έναντι επέκτασης 2,2% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2023.

Η σημαντική αυτή επιβράδυνση οδήγησε τους αναλυτές της Wall Street να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, εγείροντας ανησυχίες και για υποχώρηση της ζήτησης ενεργειακών προϊόντων, που με τη σειρά τους άσκησαν πίεση στις τιμές του “μαύρου χρυσού”, ψαλιδίζοντας τα κέρδη που έχει καταγράψει τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, επιτυγχάνοντας το καλύτερο ανοδικό σερί του από τις 14 Απριλίου.

“Η Κίνα είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και το γεγονός ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ήταν υποδεέστερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων κατά μια ποσοστιαία μονάδα, εγείρουν ερωτήματα για τον ρυθμό ανάκαμψης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, οπότε ήταν λογικό να πληγούν οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι προσδοκίες για τη μελλοντική ζήτηση υποβαθμίστηκαν”, εξηγεί ο Ricardo Evangelist, ανώτερος αναλυτής στην ActivTrades.

Έτσι, η τιμή του αργού τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε σήμερα κατά 1,27 δολάρια ή 1,7% και έκλεισε στα 74,15 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί το χαμηλότερο κλείσιμο την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Αντίστοιχη πτώση σημείωσε και η τιμή του αργού τύπου Brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να χάνει 1,37 δολάρια ή 1,7%, τερματίζοντας στα 78,50 δολάρια το βαρέλι, που επίσης αποτελεί το χαμηλότερο κλείσιμο του συμβολαίου μετά τις 10 Ιουλίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα πάντως και παρά την υποχώρηση της Παρασκευής, το αργό σημείωσε αξιόλογα κέρδη αντλώντας ώθηση από τη διολίσθηση του δολαρίου, εν μέσω προσδοκιών ότι πλησιάζει το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve. Η εξασθένιση του δολαρίου ωφελεί το πετρέλαιο, όπως και όλα τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται σε βάση το αμερικανικό νόμισμα, καθώς το καθιστά λιγότερο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Στην άνοδο των πετρελαϊκών τιμών συνέβαλαν βέβαια και οι εθελοντικές περικοπές που ανακοίνωσαν πρόσφατα η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, σε μια νέα προσπάθεια στήριξης των τιμών του αργού, εν μέσω των προσδοκιών ότι η παγκόσμια αγορά θα εμφανίσει έλλειμμα το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

“Παρότι η δραστηριότητα των μεταφορών στην Κίνα και η φαινομενική ζήτηση ανταποκρίνονται στις προσδοκίες για ανάκαμψη, οι traders ενδεχομένως να ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι τα σημάδια επιβράδυνσης στην ευρύτερη οικονομία θα αρχίσουν να επηρεάζουν τη ζήτηση (από το τρίτο τρίμηνο) στη συνέχεια, επηρεάζοντας αρνητικά τις ανοδικές προσδοκίες”, σημειώνει ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος. της SPI Asset Management.

Exit mobile version