Σε χαμηλό δεκαετίας βυθίζεται το γιουάν μετά την αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου

Στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 έπεσε τη Δευτέρα η ισοτιμία του κινεζικού γιουάν, καθώς η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώνεται, με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια όπως το ιαπωνικό γεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 10% σε κινεζικές εισαγωγές 300 δισ. δολαρίων, οι οποίες θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο, φέρνοντας χάος στις διεθνείς αγορές. «Οι αγορές δεν ανέμεναν οι τελευταίες εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας να ολοκληρωθούν με μια σημαντική εξέλιξη την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο πολλοί λίγοι ανέμεναν ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα επέβαλε δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα ύψους 300 δισεκ. δολαρίων», δήλωσε ο Χουσεΐν Σάγεντ, επικεφαλής ανάλυσης στην FXTM.

Στην αγορά συναλλάγματος, το γιουάν υποχώρησε, ξεπερνώντας το συμβολικό όριο των 7 γιουάν ανά δολάριο καθώς οι κινέζικες αρχές επέτρεψαν στην ισοτιμία του να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Στη διαπραγμάτευσή του εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, το γιουάν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τότε που ξεκίνησε η διεθνής διαπραγμάτευση του κινεζικού νομίσματος. Το κινεζικό νόμισμα οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του σε τέσσερα χρόνια ενώ νωρίτερα υποχώρησε κατά 1,6% στο επίπεδο των 7,090 γιουάν έναντι του δολαρίου στις αγορές εκτός ηπειρωτικής Κίνας.

Το ιαπωνικό γεν, στον αντίποδα, το οποίο τείνουν να αγοράζουν οι επενδυτές σε περιόδους που αποφεύγουν κινήσεις με ρίσκο, σημείωσε άνοδο 0,7% στο υψηλότερο επίπεδό του από το ‘στιγμιαίο κραχ’ του Ιανουαρίου.

Οι αποδόσεις των 30ετών ολλανδικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά ενώ μειώθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στο 1,7599% ενώ των αντίστοιχων γερμανικών στο -0,53%.

Ευνοημένο από την στροφή των επενδυτών προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια ήταν και το ελβετικό φράγκο. Ο Τραμπ προσβλέπει στην επιβολή δασμών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε μια επίσημη ανακοίνωση. Το ευρώ κατέγραψε άλμα, ενισχυόμενο κατά 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1172 δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιουλίου. Η στερλίνα σημείωσε πτώση σε χαμηλό 23 μηνών έναντι του ευρώ και σε χαμηλό σχεδόν 31 μηνών έναντι του δολαρίου καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ένα άτακτο Brexit.

Η τιμή του χρυσού κατέγραψε άλμα άνω του 1% στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών. Η τιμή spot του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,1% στα 1.456,51 δολάρια η ουγγιά.

Σχετικά Νέα