Σε χαμηλό 9 μηνών έκλεισε ο χρυσός

Σε χαμηλό εννέα μηνών έκλεισε την Πέμπτη ο χρυσός, υπό την πίεση του ισχυρού δολαρίου και της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Στο πλαίσιο webinar υπό την αιγίδα της Wall Street Journal νωρίτερα, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, ανέφερε ότι θα μπορούσε να ανησυχήσει από μια παράταιρη πορεία στις αγορές ομολόγων, ωστόσο σημείωσε ότι δεν έχει δει κάποια σοβαρή επίπτωση της αύξησης των αποδόσεων μέχρι σήμερα στις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Το δολάριο των ΗΠΑ κέρδισε εξάλλου σήμερα 0,7% έναντι ενός καλαθιού έξι διεθνών ανταγωνιστικών του νομισμάτων, με τον χρυσό σε πορεία εβδομαδιαίων απωλειών της τάξης του 1,9%, με βάση στοιχεία της FactSet. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου έφτασε, μετά τις δηλώσεις Powell, το 1,54%.

“Ο χρυσός αντιδρά, όπως και οι υπόλοιπες βασικές αγορές, στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων”, τόνισε ο Brien Lundin, συντάκτης του Gold, μιλώντας στον ιστότοπο MarketWatch. “Και οι αποδόσεις των ομολόγων, βεβαίως, αντιδρούν στις δηλώσεις του προέδρου Powell, από τις οποίες έλειπε κάθε αναφορά στην αύξηση των αποδόσεων ή σε δέσμευση ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν χαμηλά. Αυτό που βλέπουμε είναι τα προεόρτια μιας μάχης μεταξύ της Fed και των χρηματοπιστωτικών αγορών”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι τελευταίες θα ζητήσουν από την κεντρική τράπεζα, αργά ή γρήγορα, να αναλάβει δράση για να ελέγξει την άνοδο των αποδόσεων.

“Στο τέλος είτε η Fed θα αναλάβει δράση είτε θα υπάρξει απώλεια αξιοπιστίας του δολαρίου, όμως και στα δύο σενάρια, ο χρυσός θα βγει ωφελημένος, απλώς τώρα υποφέρει λόγω της μεταβατικότητας της φάσης που διανύουμε”, κατέληξε.

Ο χρυσός παράδοσης Απριλίου έχασε 15,10 δολ. ή 0,9%, στα 1,700,70 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας φθάσει εντός της συνεδρίασης έως και τα 1,691.80 δολ. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 5 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Το πολύτιμο μέταλλο βιώνει ένα “άθλιο” 2021, έχοντας χάσει 10% της αξίας του, όπως σημείωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός Μαΐου υποχώρησε κατά 4% στα 3,9785 δολ. η λίβρα, η πλατίνα Απριλίου έχασε 3,9% στα 1.135,30 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου έκλεισε στα 2.342,80 δολ. ανά ουγγιά, υποχωρώντας κατά 0,5%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα