Απώλειες για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, καθώς η πολιτική μηδενικού Covid της Κίνας, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, συνεχίζει να ρίχνει τη σκιά της στις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης για ενεργειακούς πόρους.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Ιανουαρίου, υποχώρησε κατά 3,08 δολ. ή 3,3%, στα 89,78 δολ. το βαρέλι, στο χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 3 Οκτωβρίου.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Δεκεμβρίου “εχασε” 3,95 δολ. ή 4,6%, κλείνοντας στα 81,64 δολ. το βαρέλι, στο χαμηλότερο κλείσιμο από τις 30 Σεπτεμβρίου.
“Το αργό συνεχίζει να κοιτά προς τα κάτω, με τη ζήτηση να αποτελεί μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές σε σχέση με τη ζήτηση”, σημειώνει ο Colin Cieszynski, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην SIA Wealth Management.
Η πρόσφατη άνοδος των τιμών λόγω ελπίδων ότι η Κίνα θα χαλάρωνε το πλαίσιο των περιορισμών για την πανδημία φυλλορόησε “μετά την αλλαγή στο πλαίσιο, η οποία ήταν σαφώς λιγότερο σημαντική σε σχέση με όσα ανέμενε η αγορά”.
Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας προειδοποίησε τις αρχές των πόλεων να μην προχωρήσουν σε “ανεύθυνη χαλάρωση” των περιορισμών σχετικά με τον Covid, σύμφωνα με την South China Morning Post. Την Τετάρτη, η Wall Street Journal ανέφερε ότι τα κρούσματα στην ασιατική χώρα έχουν επταπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Κίνα.
Σε άλλα σημεία του κόσμου, “η οικονομία στην Ευρώπη και αλλού ανά τον πλανήτη συνεχιζει να αγκομαχά και στη βόρεια Αμερική, αν και καλύτερη σε σχέση με αλλου, συνεχίζει να βιώνει αναταράξεις”, σημείωσε ο Cieszynski.
Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια προσφορά αργού, πάντως, φαίνεται να απομακρύνονται, καθώς το περιστατικό με τον πύραυλο στην Πολωνία αποκλιμακώθηκε γρήγορα.