Σε χαμηλό 44 ετών ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας

H οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί και φέτος, η μοναδική με θετικό πρόσημο, αλλά με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 44 ετών. Η ανάπτυξή της συνολικά θα είναι, ωστόσο, ραγδαία το επόμενο έτος. Στο συμπέρασμα αυτό συγκλίνουν οι προβλέψεις 37 αναλυτών που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters. Η μέση πρόβλεψη μεταξύ αναλυτών μιλάει για ανάπτυξη της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο κατά 2,1% στο σύνολο του έτους. Πρόκειται για μια εκτίμηση ελαφρώς χαμηλότερη από το 2,2% στο οποίο κατέληγε η αντίστοιχη δημοσκόπηση μεταξύ των αναλυτών που διεξήχθη τον Ιούλιο.

Κι ενώ πρόκειται για τη μοναδική μεγάλη οικονομία στον κόσμο που θα σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, όπως άλλωστε έχει προβλέψει το ΔΝΤ, ο ρυθμός αυτός θα είναι ο χαμηλότερος που έχει γνωρίσει ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας από το 1976. Εν ολίγοις, από το τελευταίο έτος της κακόφημης Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο Τσετούνγκ.

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας έχει ήδη επιταχυνθεί από το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές άρχισαν να απελευθερώνονται από τα υπερβολικά μέτρα προφύλαξης κατά της πανδημίας. Το γεγονός, πάντως, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας παραμένει χαμηλός καταδεικνύει πως παραμένει ως ένα βαθμό ο κίνδυνος από μια νέα ανεξέλεγκτη μετάδοση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και από την όξυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον.

Οσον αφορά, πάντως, την πρόβλεψη για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν σε μια ανάπτυξη της τάξεως του 5,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Ο ρυθμός αυτός αποτελεί σημαντική επιτάχυνση μετά την αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 4,9% την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Για το επόμενο έτος, άλλωστε, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε μια επιτάχυνση της ανάπτυξης με ρυθμό 8,4%, καθώς αναμένεται ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που θα τροφοδοτήσει και την κινεζική. Οπως επισημαίνουν αναλυτές της εταιρείας Gavekal Dragonomics, «δεδομένου ότι βελτιώνονται τόσο οι εξαγωγές όσο και η εγχώρια κατανάλωση και οι επενδύσεις, το τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να είναι από τα καλύτερα των τελευταίων ετών όσον αφορά την ανάπτυξη».
Οι ίδιοι προβλέπουν πως η ανάπτυξη θα κορυφωθεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Σημειωτέον ότι η κινεζική οικονομία ανακάμπτει σταθερά μετά τη συρρίκνωση 6,8% που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο, όταν βυθιζόταν στην κρίση της πανδημίας. Οπως, πάντως, τονίζουν αναλυτές του Reuters, η Κίνα αντιμετωπίζει μακροχρόνια προβλήματα στην προσπάθειά της να διατηρήσει την ανοδική της πορεία.

Η δεύτερη οικονομία στον κόσμο ετοιμάζεται για το ετήσιο συνέδριο της ηγεσίας της, που θα θέσει τις προτεραιότητες και το πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος της επόμενης πενταετίας. Στο μεταξύ, όμως, οξύνονται οι εντάσεις στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ σε πολλά μέτωπα, όπως το εμπόριο και προπαντός η υψηλή τεχνολογία, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη να αναπτύσσουν τάσεις για μεταξύ τους αποσύνδεση. Σύμφωνα με τον διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, η χώρα προσπαθεί την ίδια στιγμή να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και στην αποτροπή των κινδύνων, αν και φέτος έχει αφήσει να αυξηθεί προσωρινά το χρέος της για να στηρίξει την οικονομία της που επλήγη από την πανδημία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα