Σε χαμηλά 2,5 ετών η στερλίνα

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017 υποχώρησε σήμερα η στερλίνα καθώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ξεκίνησε τις προετοιμασίες για έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, την ώρα που απομένουν μόλις τρεις μήνες για να λήξει η διορία που έχει δοθεί από την ΕΕ.

Η στερλίνα υποχώρησε έναντι δέκα νομισμάτων καθώς πολλά μέλη της κυβέρνησης Τζόνσον τηρούν σκληρή στάση. Ο νέος ΥΠΟΙΚ, Sajid Javid, ανέφερε ότι επισπεύδονται οι προετοιμασίες του υπουργείου Οικονομικών για μια αποχώρηση της χώρας χωρίς προηγούμενη συμφωνία, ενώ ο Michael Gove έγραψε στους Sunday Times ότι τώρα η κυβέρνηση «εργάζεται με την παραδοχή» ότι οι συνομιλίες με την ΕΕ θα αποτύχουν.

«Η στερλίνα είναι ξανά σε αμυντική θέση μετά από μια βραχυχρόνια ανάκαμψη μετά την πρωθυπουργοποίηση του Boris Johnson», αναφέρει ο Lee Hardman, αναλυτής νομισμάτων της MUFG. «Η ανάδειξη των σκληροπυρηνικών Brexiteers σε θέσεις – κλειδιά του υπουργικού συμβουλίου είναι είναι σύμφωνη με μια κυβέρνηση που θα πιέσει πολύ για ένα Brexit στα τέλη Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η στερλίνα σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 10 βασικότερων νομισμάτων αυτό τον μήνα. Η Morgan Stanley, σύμφωνα με το Bloomberg και όπως αναμεταδίδει το newmoney.gr,  αναμένει ότι θα υποχωρήσει ακόμα και σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο αν βγει αληθινό το σενάριο της μη συμφωνίας.

Νωρίτερα η στερλίνα υποχωρούσε κατά 0,34% στο 1,2337 δολ. ενώ έναντι του ευρώ έφτασε να υποχωρεί κατά 0,3% στις 90,15 πένες ανά ευρώ. Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,67%.

Σχετικά Νέα