

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (22/5/25), οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.
Απρόσμενη πτώση σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, επιστρέφοντας σε επίπεδα συρρίκνωσης,τον Μάιο.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται αξιόπιστος δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας, έπεσε στις 49,5 μονάδες τον Μάιο από 50,4 τον Απρίλιο. Υπενθυμίζουμε ότι το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Χρηματιστήρια
Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX30 υποχωρεί κατά 1,08%, στο Παρίσι, ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 1,36%, στη Μαδρίτη, ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,94% και το Μιλάνο καταγράφει πτώση σε ποσοστό 1,02% ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες κατά 0,89%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 198 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1828,31 μονάδες σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 0,41% .
Ομόλογα
Νέες ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 2,67%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου παρουσιάζει αύξηση κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,34%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινείται υψηλότερα κατά 3 bps στο 3,67%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου ενισχύεται κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,28% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 3,15%, με αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης, ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρουσιάζει άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,40%.
Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα
Αξιόλογες πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 1,59%, στα 60,56 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ, με αντίστοιχη πτώση 1,57%, διαμορφώνεται στα $63,90.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα επιβραδυνθεί κατά το υπόλοιπο του 2025.
Παράλληλα,τα μέλη του OPEC+ συζητούν το ενδεχόμενο νέας αύξησης της παραγωγής πετρελαίου στη συνάντησή τους την 1η Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό συζήτηση βρίσκεται το ενδεχόμενο μιας αύξησης παραγωγής κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο, ποσότητα τριπλάσια από αυτή που είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρή άνοδο έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,1292 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 143,76 γιεν/δολ.
Σε ελαφρώς πτωτική τροχιά βρίσκεται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου να κινούνται στα 3.340,90 δολ./ουγκιά. Την ίδια στιγμή, το ασήμι κινείται χαμηλότερα, αλλά παραμένει πάνω από τα 33 δολάρια ανά ουγκιά
Σχετικά Νέα
ΕΞΑ: Θετικό το τετράμηνο για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, αλλά ο Απρίλιος προοιωνίζει.. μικρή “κοιλιά”
Σε παρόμοια επίπεδα με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024 κινήθηκε η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της.
Διεθνής Διάκριση για τις Υπηρεσίες Θεματοφυλακής της Πειραιώς
Η Πειραιώς απέσπασε μία κορυφαία διάκριση στα βραβεία “Leaders in Custody 2025 Awards” του.
Η European Profiles Α.Ε. ενισχύει την παρουσία της στα Βαλκάνια: Νέο στρατηγικό έργο στην Αλβανία
Η εταιρεία συμβούλων European Profiles A.E., μέλος του μεγαλύτερου και ταχύτερα αναπτυσσόμενου ελληνικού Ομίλου.
Η Lidl φέρνει το Lidl Youth Camp στο UEFA Women’s EURO 2025™
Η Lidl ενδυναμώνει τη νέα γενιά γυναικών με ένα νέο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ποδοσφαίρου και.