Σε αρνητικό έδαφος η Ασία, μετά το “χτύπημα” Τραμπ κατά Κίνας

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ασιατικές αγορές την Τετάρτη, μετά την ψυχρολουσία που προκάλεσε η επίθεση Τραμπ μέσω Twitter στην Κίνα, αίροντας την αισιοδοξία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, την ημέρα που άρχιζαν εκ νέου, για πρώτη φορά μετά τον Μάιο, οι διαπραγματεύσεις Πεκίνου και Ουάσινγκτον.

Σε μια σειρά από tweets το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε την Κίνα επειδή δεν αγοράζει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, ενώ έπλεξε το εγκώμιο της πολιτικής του ως κομβικής για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Εκτίμησε επίσης ότι η Κίνα καθυστερεί τη συμφωνία ελπίζοντας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 και στην εκλογή Δημοκρατικού προέδρου, προκειμένου να επωφεληθεί. Ωστόσο, εάν ο ίδιος κερδίσει μια δεύτερη θητεία, προειδοποίησε το Πεκίνο ότι οι όροι που θα θέσει θα είναι ακόμη σκληρότεροι.

Ακόμη πάντως και πριν από τα σχόλια του Trump, υπήρχαν ελάχιστες προσδοκίες από τις νέες εμπορικές συνομιλίες για άμεση επίτευξη σημαντικής προόδου.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν από την κεντρική ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την πρώτη μείωση επιτοκίων από το 2008, στη σημερινή δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,81%, στις 21.533,50 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να κινείται επίσης αρνητικά, κατά 0,69%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημειώνει βαθύτερες απώλειες, στο -1,18%, ενώ, στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai “χάνει” 0,63% και ο Shenzen υποχωρεί κατά 0,41%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted σημείωσε οριακές απώλειες της τάξης του 0,07%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 έχασε 0,47%.

Όσον αφορά τις μεμονωμένες μετοχές, η Samsung υποχώρησε στη Νότια Κορέα (-1,72%), αφού ανακοίνωσε μια απότομη πτώση στα καθαρά κέρδη της στο β’ τρίμηνο. Οι Fast Retail (-1,96%) και SoftBank (-0,92%) βρέθηκαν μεταξύ των χαμένων στην Ιαπωνία, ενώ η Sony κινήθηκε ισχυρά θετικά ((+5,31%), μετά τα καλύτερα των προσδοκιών των αναλυτών κέρδη της στο τρίμηνο. Στο Χονγκ Κονγκ, ο ασφαλιστικός όμιλος AIA Group κινήθηκε πτωτικά (-2,00%) όπως και η Country Garden (-1,84%), ενώ οι κατασκευαστές εξαρτημάτων iPhone, AAC (-1,61%) και Sunny Optical (-1,39%) “πλήρωσαν” τις μειούμενες πωλήσεις που ανακοίνωσε η Apple. Στην Αυστραλία, η Beach Energy κινήθηκε ισχυρά ανοδικά (+1,19%).

Σχετικά Νέα