Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πρόκειται να απεργήσουν και να διαδηλώσουν στη Γαλλία σήμερα Πέμπτη μετά την επιμονή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος παρά την κλιμάκωση της οργής σε όλη την χώρα.

Οι διαμαρτυρίες κατά της νομοθεσίας, η οποία καταργεί την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη, έχουν ωθήσει τεράστια πλήθη σε διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από τα συνδικάτα από τον Ιανουάριο. Τα εργατικά συνδικάτα δήλωσαν ότι η ένατη ημέρα κινητοποιήσεων της Πέμπτης σε εθνικό επίπεδο θα προσελκύσει τεράστιο πλήθος ενάντια στην πολιτική του Μακρόν που όπως δήλωσαν, χαρακτηρίζεται από “περιφρόνηση” και “ψέματα”.

Ο Μακρόν προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των συνδικάτων και της αντιπολίτευσης την Τετάρτη, όταν απέρριψε τις εκκλήσεις τους να λάβει υπόψη την αυξανόμενη λαϊκή οργή. “Η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στον πρόεδρο είναι εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους“, δήλωσε ο Philippe Martinez, ο οποίος ηγείται του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT.

Η σημερινή απεργία θα προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων, τα αεροδρόμια και τα σχολεία, ενώ οι κυλιόμενες απεργίες συνεχίζονται στις αποθήκες πετρελαίου και στον τομέα της καθαριότητας. Οι περισσότερες διαμαρτυρίες ήταν ειρηνικές, αλλά η οργή έχει αυξηθεί από τότε που η κυβέρνηση προώθησε το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα. Τις τελευταίες επτά νύχτες έγιναν αυθόρμητες διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις με κάδους απορριμμάτων να πυρπολούνται και συμπλοκές με την αστυνομία.

Μιλώντας την Τετάρτη, ο Μακρόν επέμεινε ότι ο νέος νόμος ήταν απαραίτητος και θα τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος. Απέρριψε τις εκκλήσεις να απολύσει την πρωθυπουργό του, Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία πρωτοστάτησε στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και επιδίωξε να γυρίσει σελίδα, αναθέτοντάς της να διευρύνει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και την επαναπροσέγγιση με τα συνδικάτα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα