Σε απεργία πείνας για τον Οτσαλάν 3.000 κρατούμενοι στην Τουρκία

Στις 3.000 έχει ανέβει ο αριθμός των κρατουμένων στην Τουρκία που έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τις τουρκικές Αρχές να άρουν την απομόνωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο επικεφαλής της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Οζτούρκ Τουρκντογάν, δήλωσε στο Associated Press ότι συνολικά 2.983 άνθρωποι σε 90 φυλακές της Τουρκίας αρνούνται την πρόσληψη τροφής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν, στην οικογένεια και τους δικηγόρους του οποίου έχει επανειλημμένα απορριφθεί το αίτημα επίσκεψης.

Η βουλευτής του φιλοκουρδικού HDP Λέιλα Γκούβεν ξεκίνησε την απεργία πείνας μέσα στη φυλακή τον περασμένο Νοέμβριο. Έκτοτε έχει αφεθεί ελεύθερη αλλά συνεχίζει την απεργία πείνας στο σπίτι.

Άλλοι δύο βουλευτές βρίσκονται μεταξύ των χιλιάδων απεργών πείνας.

Στην Τουρκία παραδοσιακά στις απεργίες πείνας αρνούνται την πρόσληψη τροφής αλλά παίρνουν βιταμίνες, αλάτι και μικροποσότητες ζάχαρης που τους βοηθούν να παρατείνουν την ζωή τους.

Ο Τουρκντογάν ανέφερε πάντως ότι 15 απεργοί πείνας αρνούνται και τις βιταμίνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Οτσαλάν έχει να δει τους δικηγόρους του απ’ το 2011, ενώ βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος τον επισκέφτηκαν για τελευταία φορά το 2015. Η τελευταία επίσκεψη που δέχθηκε απ’ τον αδελφό του ήταν τον περασμένο Ιανουάριο και διήρκεσε μισή ώρα.

Πηγή: AP via Eφ.Συν.

Σχετικά Νέα