Σε άνοδο οι ευρωαγορές με αισιοδοξία για τις εξελίξεις σε ΗΠΑ – Κίνα

Με θετικά πρόσημα έληξαν τις συναλλαγές τους σήμερα οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην δήλωση του προέδρου Τραμπ που άφησε περιθώρια άρσης των περιορισμών που επιβλήθηκαν στη Huawei, μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως αποκλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης με την Κίνα.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, τόνισε: «Αν φτάσουμε σε συμφωνία μπορώ να φανταστώ τη Huawei να συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο μέρος της», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που αντιλαμβάνονται οι διεθνείς αγορές όπως δείχνουν οι πρόσφατες κινήσεις τους, δηλαδή ότι η στοχοποίηση της κινεζικής εταιρείας προέκυψε κυρίως ως νέο μέσο πίεσης στο Πεκίνο, σε συνέχεια της επιβολής δασμών.

Επιπλέον, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει προσελκύσει και η είδηση ότι η Τερέζα Μέι θα υποβάλει την παραίτησή της από την ηγεσία του κόμματος στις 7 Ιουνίου σύμφωνα με δήλωση της ίδιας μετά την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της επιτροπής 1922, Σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι.

«Έκανα ότι μπορούσα για να πείσω τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα, έκανα ότι μπορούσα για να φέρω μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες αλλά όπως είχε πει ο Νίκολας Γουίντον, ο συμβιβασμός δεν είναι βρώμικη λέξη», τόνισε.

Σ’ αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 375.60 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να έχουν κινηθεί σε θετικό έδαφος.

Στα ταμπλό, ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός FTSE 100 με κέρδη 0,62% στις 7.252 μονάδες όπως και ο DAX στης Γερμανίας που κέρδισε κατά 0,52% στις 11.990 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, σε θετικό έδαφος κινήθηκε και η Γαλλία με τον CAC 40 να καταγράφει αύξηση στα κέρδη του αξίας 0,67% στις 5.302 μονάδες.

Στην περιφέρεια σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και η Ιταλία με τον FTSE MIB να ενισχύεται στο «κλείσιμο« κατά 1,11% στις 20.244 μονάδες όπως και η Ισπανία με τον IBEX 35 να κερδίζει αντίστοιχα κατά 0,69% στις 9.139 μονάδες.

Τέλος, θετικά πρόσημα εμφάνισε και ο PSI 20 στην Πορτογαλία που σημείωσε άνοδο κατά 0,60% στις 5.078 μονάδες.

Παράλληλα, άνοδο της τάξεως του 1,23% κατέγραψε νωρίτερα το αμερικάνικο πετρέλαιο, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 58,62 δολ. ανά βαρέλι, ανακάμπτοντας από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί λόγω της εμπορικής διένεξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Ωστόσο τώρα υποχωρί κατά 0,12% στα 57,84 δολάρια ανά βαρέλι ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του 0,12%, στα 66,58 δολ. ανά βαρέλι.

Στα εταιρικά νέα, θετική πορεία κατέγραψε νωρίτερα η μετοχή της Moeller – Maersk με κέρδη 0,4%, καθώς η δανέζικη ναυτιλιακή-πετρελαϊκή επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα αποτελέσματα τριμήνου της.

Τώρα η ίδια μετοχή χάνει κατά 2,57%.

Σχετικά Νέα