Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά

Επανέκαμψαν οι πιέσεις στην αγορά των ομολόγων, καθώς η εκτίναξη του πληθωρισμού ωθεί σε αύξηση τα επιτόκια στην προθεσμιακή αγορά χρήματος.

Παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις από την ηγεσία της ΕΚΤ περί του αντιθέτου, τα επιτόκια στην προθεσμιακή αγορά “ενσωματώνουν” τουλάχιστον δύο αυξήσεις έως το τέλος του 2022. Η εξέλιξη αυτή σε μεγάλο βαθμό οφείλεται “σε αυτοματισμό” της αγοράς, καθώς ο “μηχανισμός” με τον οποίο λειτουργεί αναγκαστικά λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα του πληθωρισμού. Με άλλα λόγια, όπως εκτιμούν αναλυτές, για όσο διάστημα ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται με ρυθμό διπλάσιο (4,1% τον Οκτώβριο) από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, θα διατηρείται η πίεση στα επιτόκια προκαλώντας με τη σειρά της έντονες διακυμάνσεις και νευρικότητα στην αγορά των ομολόγων.

Η λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πληθωριστική απειλή φαίνεται ότι σταδιακά μετατοπίζεται από την ΕΚΤ στις εθνικές κυβερνήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του δ.σ της ΕΚΤ P.Lane κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να συνδράμουν την ΕΚΤ στην προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού, υιοθετώντας μία πιο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Όπως είπε, η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να είναι επεκτατική όταν ο πληθωρισμός κινείται κάτω από το στόχο του 2%, όταν όμως αποκλίνει σημαντικά από αυτόν θα πρέπει να γίνεται πιο περιοριστική. Πρότεινε δε οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που συζητούνται στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας να λαμβάνουν υπόψη και τον στόχο του πληθωρισμού.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,21%. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινήθηκε ανοδικά στο 0,39% από το 0,33% όπως και του 15ετούς στο 1,28% από το 1,19%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 116 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,25% από 1,15% έναντι -0,26% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,51%.

Στην αγορά συναλλάγματος, κάτω από το 1,15 υποχώρησε σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1444 δολ. από τα 1,1452 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1448 δολ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα