Σε ανοδικό έδαφος οι ευρωαγορές

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ξεκινώντας με το δεξί το τελευταίο τρίμηνο του έτους παρά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα έδειξαν ότι η δραστηριότητα του κλάδου της μεταποίησης επιβράδυνε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελική έρευνα της S&P Global, ο μεταποιητικός ΡΜΙ υποχώρησε σε χαμηλό 27 μηνών στις 48,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 49,6 μονάδες τον Αύγουστο, οριακά χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 48,5 μονάδες και ακόμα πιο χαμηλά από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή υποχώρησε στις 46,3 μονάδες από τις 46,5 μονάδες, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων για τέταρτο μήνα.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αν και βρέθηκαν να χάνουν έδαφος για το μεγάλυτερο μέρος της ημέρας, τελικά έκλεισαν σε ανοδικό έδαφος, αντλώντας ώθηση και από το ανοδικό ξέσπασμα της Wall Street.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,8% στις 390,89 μονάδες.

Ο STOXX έχει υποχωρήσει σχεδόν 20% από την αρχή του έτους καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει πληθωρισμό ρεκόρ, μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση και την προοπτική διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,8% στις 12.209,48 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,55% και έκλεισε στις 5.794,15 μονάδες.

Σε ανοδικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισε το βρετανικό χρηματιστήριο καθώς οι επενδυτές φαίνεται να επικροτούν την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να ακυρώσει τις φορολογικές περικοπές στο νέο δημοσιονομικό της σχέδιο. Ο δείκτες FTSE 100 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,2% στις 6.908,76 μονάδες, ξεκινώντας το τελευταίο τρίμηνο σε ανοδικό έδαφος.

Η βρετανική κυβέρνηση ακύρωσε την απόφαση της να κόψει τον υψηλότερο συντελεστή στο φόρο εισοδήματος μετά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε ο “μίνι προϋπολογισμός” στις χρηματοοικονομικές αγορές, οδηγώντας σε βαριές απώλειες τη λίρα και σε ράλι τις αποδόσεις των ομολόγων. Στη σκιά της κρίσης που προκάλεσε το σχέδιο, η S&P Global μείωσε το outlook της βρετανικής οικονομίας σε “negative”.

Οι αποδόσεις στα βρετανικά ομόλογα υποχώρησαν, ενώ η λίρα επέστρεψε στα επίπεδα που ήταν πριν την παρουσίαση του δημοσιονομικού σχεδίου.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 1,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,3%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Credit Suisse υποχώρησε σχεδόν 1% καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ελβετική τράπεζα λίγο πριν την ανακοίνωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της στο τέλος του Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα