Σε ανοδική τροχιά οι ευρωαγορές

Ανοδικό κλίμα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, εν μέσω κλιμακούμενης επενδυτικής αισιοδοξίας τόσο για την επικείμενη κυκλοφορία εμβολίων κατά του κορονοϊού, όσο και για την ουσιαστική “συνθηκολόγηση” του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέτρεψε στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να αρχίσουν τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 0,66%, με τις μετοχές του κλάδου της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) να ηγούνται των κερδών με άνοδο 2,5%, ενώ όλοι οι βασικοί κλάδοι και χρηματιστήρια κινούνται με θετικά πρόσημα. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, Eurostoxx 50, κερδίζει 1,01%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,85%, με τον γαλλικό CAC 40 να καταγράφει άνοδο 1,08%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,72%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται ανοδικά κατά 1,39%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατά 1,11%.

Οι ευρωαγορές ακολουθούν κατά πόδας την πορεία των futures των βασικών αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών, μετά και τα νέα της Δευτέρας για την επιτυχία των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο έδειξε μέση αποτελεσματικότητα της τάξης του 70%, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των Pfizer-BioNTech και Moderna, τα οποία είχαν ανακοινωθεί από την περασμένη εβδομάδα.

Την ισχυρή ώθηση στους δείκτες έδωσε η ανακοίνωση εκ μέρους της επικεφαλής της Διοίκησης Γενικών Υπηρεσιών (GSA) των ΗΠΑ, Emily Murphy, στον Τζο Μπάιντεν ότι πλέον οι ομοσπονδιακοί κρατικοί πόροι που προβλέπονται για τη μεταβίβαση της εξουσίας είναι πλέον διαθέσιμοι.

Η Murphy διακρατούσε τους συγκεκριμένους πόρους από τις 3 Νοεμβρίου, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ αμφισβητούσε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα νέα για την επιλογή της πρώην προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ως της νέας υπουργού Οικονομικών (αναλαμβάνει, όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021), αντιμετωπίζεται επίσης ευμενώς από την αγορά. Εάν ο διορισμός της εγκριθεί από τη νέα Γερουσία, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα, θα αποτελέσει την πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του υπουργείου.

Στο πεδίο των μετοχών, η νορβηγική εταιρεία Entra βλέπει τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 11,5%, εν μέσω φημών για εξαγορά της, ενώ η εταιρεία κατασκευής μηχανών αεροσκαφών Rolls-Royce ενισχύεται κατά 7%. Στην άλλη άκρη του Stoxx 600, η σουηδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Fastighets υποχωρεί 4%.

Σχετικά Νέα