Σε άμεση εφαρμογή 10 ευνοϊκές ρυθμίσεις – «Ομπρέλα» προστασίας για πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες

Δέκα ευνοϊκές ρυθμίσεις μπαίνουν σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα, ανοίγοντας «ομπρέλα» προστασίας για πάνω από τρία εκατ. μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ανέργους. Στόχος των υλοποιούμενων παρεμβάσεων είναι να δοθεί οικονομική «ανάσα» σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία λόγω των οικονομικών επιπτώσεων εξαιτίας του κορωνοϊού.

 1. Διπλασιάζεται το Δεκέμβριο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για 482.335 ευάλωτους πολίτες.
 2. Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου οι ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτης, από τη ρύθμιση ωφελούνται 265.216 επιχειρήσεις και 1.986.336 εργαζόμενοι.
 3. Μεγαλύτερη περίοδος αποπληρωμής για οφειλές δίνεται σε περισσότερους από 800.000 αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
 4. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται στους επιστημονικούς κλάδους.
 5. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση –που φτάνει τα 400 ευρώ– θα πάρουν 130.000 μακροχρόνια άνεργοι.
 6. Δίμηνη παράταση έχει δοθεί στα επιδόματα ανεργίας που εισπράττουν 123.000 πολίτες.
 7. Σε 12-24 δόσεις μπορούν να εξοφληθούν οι οφειλές της πρώτης καραντίνας. Στη νέα έκτακτη ρύθμιση υπολογίζεται πως θα ενταχθούν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατ. ευρώ
 8. Δεύτερη ευκαιρία δίνεται σε όσους έχασαν τις 120 δόσεις.
 9. Νέα παράταση προβλέπεται για όσους δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν στις 120 δόσεις.
 10. Επτά ανοιχτά προγράμματα του ΟΑΕΔ –με επιχορήγηση από 60% έως 100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών– δίνουν ευκαιρίες απασχόλησης σε 38.600 ανέργους.

Πρόκειται για ένα πλέγμα δράσεων που λειτουργεί παράλληλα με έναν κύκλο παρεμβάσεων για τη στήριξη των θέσεων εργασίας, καθώς η ειδική αποζημίωση και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» παραμένουν σε ισχύ και το Δεκέμβριο.

Διπλάσιο Ελάχιστο εγγυημένο Εισόδημα

Διπλασιάζεται για το Δεκέμβριο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για 482.335 ευάλωτους πολίτες. Πρόκειται για εφάπαξ ρύθμιση που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

Το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης ξεκινά από τα 200 ευρώ για τα μεμονωμένα άτομα, και αυξάνεται. Ειδικότερα, κάθε επιπλέον ενήλικας στο ίδιο νοικοκυριό θα λάβει 100 ευρώ, ενώ κάθε ανήλικο παιδί θα λάβει επιπλέον 50 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα: 

 • Μονογονεϊκή οικογένεια –ένας ενήλικας και ένα ανήλικο τέκνο– δικαιούται κανονικά 250 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα εισπράξει άλλα 250 ευρώ και το καταβαλλόμενο ποσό φτάνει τα 500 ευρώ.
 • Nοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα μέλη λαμβάνει ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα εισπράξει άλλα 400 ευρώ και το καταβαλλόμενο ποσό φτάνει τα 800 ευρώ.

Μακροχρόνια άνεργοι: Ποιοι θα πάρουν τα 400 ευρώ

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση –που φτάνει τα 400 ευρώ– θα πάρουν 130.000 μακροχρόνια άνεργοι. Η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη βγει και τα χρήματα θα δοθούν στους δικαιούχους μέσα στον επόμενο μήνα.

Αναγκαία προϋπόθεση για να εισπράξουν τα χρήματα είναι να πληρούν τέσσερις προϋποθέσεις:

 1. Nα μην επιδοτούνται, δηλαδή να μην εισπράττουν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας ύψους 200 ευρώ.
 2. Να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
 3. Να απέκτησαν ή να αποκτούν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου –δηλαδή πάνω από 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ– από 1ης Μαρτίου 2020 έως και τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ. Οι άνεργοι που είχαν ήδη συμπληρώσει 12 μήνες συνεχόμενης ανεργίας πριν από την 1η Μαρτίου του 2020, δεν δικαιούνται το επίδομα
 4. Να μην έλαβαν την άνοιξη την αντίστοιχη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, που ήταν επίσης 400 ευρώ.

Παράλληλα, δίμηνη παράταση έχει δοθεί στα επιδόματα ανεργίας που εισπράττουν 123.000 πολίτες. Πρόκειται για επιδόματα που έληξαν ή λήγουν την περίοδο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου. Η καταβολή των χρημάτων της δίμηνης παράτασης έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Ενίσχυση σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους

Επεκτείνονται οι δικαιούχοι από τους επιστημονικούς κλάδους που θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση, στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την εφάπαξ ενίσχυση των δικηγόρων, των μηχανικών και των οικονομολόγων. Ωστόσο, με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας θα συμπεριληφθούν και άλλοι επιστημονικοί κλάδοι. Ειδικότερα, προβλέπεται οικονομική ενίσχυση για γιατρούς, οδοντιάτρους, γεωτεχνικούς. Το επόμενο διάστημα θα αποσαφηνιστούν οι προϋποθέσεις για τους επιστήμονες που δικαιούνται αυτά τα χρήματα. Η ενίσχυση αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 400 ευρώ. Τα χρήματα αναμένεται να δοθούν μέσα στο Δεκέμβριο

Ανάσα σε 800.000 μη μισθωτούς

Ρύθμιση που δίνει μία «ανάσα» σε περισσότερους από 800.000 μη μισθωτούς προβλέπει μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής οφειλών. Η ευνοϊκή αυτή διάταξη προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ψηφίστηκε την Τετάρτη από τη Βουλή

Ειδικότερα, παρατείνεται η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών έτους 2019, αλλά και των νέων δόσεων εκκαθάρισης των ετών 2017 και 2018, έως την 31 Μαρτίου του 2021. Αντίστοιχα, μεταφέρεται και η καταληκτική ημερομηνία των επόμενων τεσσάρων δόσεων έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.

Η παράταση της αποπληρωμής, που ξεκινά, πλέον, τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2021, αφορά ασφαλισμένους για τους οποίους προέκυψε μέσο χρεωστικό υπόλοιπο από την τελευταία εκκαθάριση εισφορών του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα, της τάξης των 1.355,61 ευρώ. Αρχικά, η καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης από τις πέντε δόσεις για την αποπληρωμή των χρεωστικών ειδοποιητηρίων ήταν η 30ή Νοεμβρίου 2020, αλλά πλέον είναι η 31η Μαρτίου του 2021. Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες δόσεις εξοφλούνται με χρήση του κωδικού εντολής πληρωμής που ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019

Τι αλλάζει με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

«Οξυγόνο» σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε μία δύσκολη συγκυρία έρχεται να δώσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, από τη ρύθμιση ωφελούνται 265.216 επιχειρήσεις και 1.986.336 εργαζόμενοι.

Να σημειωθεί εδώ πως πρόκειται για δεύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέσα σε έξι μήνες. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο οι εισφορές είχαν ψαλιδιστεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες. Επομένως και με τη νέα περικοπή –που θα μπει σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου– η μείωση των εισφορών φτάνει σωρευτικά τις 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Η μείωση των εισφορών οδηγεί σε αύξηση του οικογενειακού προϋπολογισμού των εργαζόμενων, με το όφελος να εξαρτάται από το ύψος του μισθού. Ειδικότερα, θα υπάρξει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για το μισθωτό των 1.000 ευρώ, 342 ευρώ για κάποιον ο οποίος αμείβεται με 1.500 ευρώ, και 456 ευρώ για όσους έχουν μισθό 2.000 ευρώ.

Οι νέες μειώσεις στις εισφορές αφορούν:

 • Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες τα ασφάλιστρα υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζόμενου.
 • Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες τα ασφάλιστρα υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών, η οποία θα μειωθεί κατά 0,12 από την εισφορά που καταβάλλουν οι εργοδότες υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας και κατά 0,18 υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης.
 • Κατά 0,85 ποσοστιαίες μονάδες από τα ασφάλιστρα υπέρ του ΕΛΕΚΠ. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζόμενου υπέρ ΕΛΕΚΠ διαμορφώνεται σε 0,35% υπέρ πρώην ΟΕΕ.

Οι δόσεις για τα Ταμεία

Τρεις ευνοϊκές ρυθμίσεις προβλέπονται για την εξόφληση των οφειλών στα Ταμεία, καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού δημιουργεί νέα οικονομικά δεδομένα. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

 • 1. Σε 12-24 δόσεις οι οφειλές της πρώτης καραντίνας. Τους μήνες του πρώτου «lockdown» η καταβολή των τρεχουσών εισφορών είχε ανασταλεί. Με ειδική διάταξη, οι οφειλές εκείνης της περιόδου (η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι 30 Απριλίου 2021), μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 24 μηνιαίες δόσεις (με επιτόκιο 2,5%) ή 12 δόσεις άτοκα, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ. Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση.

Συνολικά έχουν παραταθεί έως 30 Απριλίου ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες. Στη νέα έκτακτη ρύθμιση υπολογίζεται πως θα ενταχθούν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατ. ευρώ

 • 2. Δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν τις 120 δόσεις. Αφορά στην επανένταξη ασφαλισμένων οφειλετών του e-ΕΦΚΑ που ήταν στους πληττόμενους τον περασμένο Απρίλιο, έλαβαν «πάγωμα» της ρύθμισής τους για 3 μήνες, αλλά έχασαν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο τη ρύθμισή τους. Η επανένταξη συντελείται με την απλή καταβολή της δόσης του Νοεμβρίου, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος του μήνα.
 • 3. Νέα παράταση για όσους δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν στις 120 δόσεις. Ειδικότερα, δίνεται νέα παράταση, έως τις 30 Απριλίου του 2021, στους ασφαλισμένους που είχαν υποβάλει εγκαίρως το 2019 την πρώτη αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαβίβαση των οφειλών στο ΚΕΑΟ. Γι’ αυτούς τους ασφαλισμένους – οφειλέτες η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δεύτερης αίτησης παρατείνεται έως τον Απρίλιο του 2021.

ΟΑΕΔ – Ανοιχτά προγράμματα με 38.600 επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης

Σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης προσφέρουν επτά ανοιχτά προγράμματα του ΟΑΕΔ σε 38.600 ανέργους. Να σημειωθεί πως τα προγράμματα προβλέπουν επιχορήγηση από 60% έως 100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, και πως στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται, αντίστοιχα, το Δώρο Χριστουγέννων και του Πάσχα, και το επίδομα αδείας στον ιδιωτικό τομέα.

Υπογραμμίζεται πως πέρα από την αυξημένη επιχορήγηση στα προγράμματα έχουν απλουστευτεί και οι προϋποθέσεις συμμετοχής, ενώ έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες συμμετοχής και πληρωμής.

Από τις αρχές Ιουνίου, ο ΟΑΕΔ έχει ενεργοποιήσει οκτώ προγράμματα απασχόλησης με 48.500 νέες θέσεις εργασίας και ποσοστό επιχορήγησης από 60% έως 100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, η απορροφητικότητα των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας του ΟΑΕΔ έχει αυξηθεί σημαντικά με ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων στο τρίτο τρίμηνο του 2020.

Ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τη Google υλοποιεί ένα καινοτόμο δωρεάν εξ αποστάσεως πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για την ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων για 4.500 νέους ανέργους. Οι άνεργοι που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς την κατάρτιση θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε επιδοτούμενο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας 6 μηνών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 16.000 άνεργοι. μέσω των προγραμμάτων. σε θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Η ζήτηση των επιχειρήσεων για νέες θέσεις εργασίας του ΟΑΕΔ συνεχίζεται, καθώς οι συνολικές αιτήσεις ξεπέρασαν τις 39.000. Επίσης. υλοποιείται νέο κοινωφελές πρόγραμμα 36.500 θέσεων σε Δήμους και Περιφέρειες, με τις προσλήψεις να ολοκληρώνονται το Δεκέμβριο.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Πρόγραμμα Απασχόλησης  Θέσεις  Εργοδότες  Διάρκεια  Επιδότηση 
Επιταγές επανέναρξης στην αγορά εργασίας  9200 Ιδιωτικές επιχειρήσεις  12 μήνες  80% έως 830 ευρώ μηνιαία 
Μακροχρόνια άνεργοι 55 έως 67 ετών  8500 ΝΠΔΔ, Δήμοι, Περιφέρειες και επιχειρήσεις ΟΤΑ  12 συν 12 μήνες  75% έως 750 ευρώ μηνιαία 
Νέοι άνεργοι 18 έως 29 ετών  8000 Ιδιωτικές επιχειρήσεις  12/15 μήνες  75% έως 750 ευρώ μηνιαία 
Άνεργοι πτυχιούχοι έως 39 ετών σε κλάδους έντονης εξειδίκευσης  5200 Ιδιωτικές επιχειρήσεις  15 μήνες 60% έως 800 ευρώ μηνιαία 
 Νέοι πτυχιούχοι 22 έως 29 ετών  3500 Ιδιωτικές επιχειρήσεις  10 μήνες  75% έως 75Ο ευρώ μηνιαία 
Νέοι άνεργοι 18 έως 30 ετών στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας 3000 Ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις  7 μήνες  100% έως 925 ευρώ μηνιαία 
Ανεργοι από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες 1200 Ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις  12 συν 12 μήνες  90% έως 800 ευρώ μηνιαία. 

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Σχετικά Νέα