Σε 120 δόσεις οι οφειλές των επιχειρήσεων υγείας

Μείωση της μεγάλης επιβάρυνσης των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας (φαρμακευτικές, διαγνωστικά, κλινικές, εργαστήρια), παρόχων του ΕΟΠΥΥ, φέρνει η εξόφληση οφειλών για τις υποχρεωτικές επιστροφές σε 120 δόσεις, με το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που εγκρίθηκε από τη Βουλή.

Πρόκειται για τον μηχανισμό αυτόματων επιστροφών του clawback για να καλύπτονται οι υπερβάσεις σε σχέση με το κλειστό όριο του ΕΟΠΥΥ.

Όπως προβλέπεται στη σχετική διάταξη, δίνεται η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις των οφειλών που έχουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις από αναγκαστικές εκπτώσεις (rebates) και τις αναγκαστικές επιστροφές του clawback (επιστροφές για να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στον δημόσιο κλειστό προϋπολογισμό για τα φάρμακα και τις πραγματικές δαπάνες) για το διάστημα από το 2012 έως το 2018.

Αυτό γίνεται στην κατεύθυνση, όπως αναφερόταν στο νομοσχέδιο, της απρόσκοπτης ροής εσόδων προς τον ΕΟΠΥΥ, ταυτόχρονα με τη συνέχιση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με γνώμονα την αποτελεσματική πρόσβαση των ασθενών στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Οι επιχειρήσεις της υγείας αναμένουν πως η ρύθμιση θα δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στην αγορά. Είναι ενδεικτικό πως μόνο για τον κλάδο του φαρμάκου, οι η υπέρβαση προβλέπεται φέτος να αγγίξει τα 750 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά σχεδόν 30% σε σχέση με το 2018 (570 εκατ. ευρώ).

capital.gr

Σχετικά Νέα