Σδούκου: Κλειδί η ανθεκτικότητα δικτύων και υποδομών

Την ανθεκτικότητα των δικτύων και των υποδομών της χώρας στην κλιματική αλλαγή χαρακτήρισε, νωρίτερα σήμερα, ως βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Μιλώντας στο «ITC 2023 – 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών» αναφέρθηκε στην ανάγκη να θωρακίσουμε το ενεργειακό μας σύστημα απέναντι σε πολλαπλούς κινδύνους και απειλές, όπως η ρευστή γεωπολιτική κατάσταση των τελευταίων ετών, η ψηφιοποίηση του συστήματος και φυσικά η κλιματική κρίση.

Αναλυτικά η ομιλία της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου:

Η κυρία Σδούκου έκανε ιδιαίτερη μνεία στις «εκτός των τειχών» πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, όπως τα μεγάλα ενεργειακά project που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις υλοποίησης και προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, μέσω των οποίων η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να καταστεί η ανατολική πύλη της Ευρώπης όχι μόνο για το εμπόριο, αλλά και για την ενέργεια και τη μεταφορά δεδομένων.

Χαίρομαι πολύ που είμαι για άλλη μια χρονιά στο ITC, το Συνέδριο για τις Υποδομές και τις Μεταφορές που ειδικά φέτος έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς διεξάγεται λίγες μόνο ημέρες μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, που προκάλεσε πολύ μεγάλες καταστροφές στη Θεσσαλία και τις υποδομές της. Μια πλημμύρα, που έφερε ασύλληπτους όγκους νερού, που θα ήταν έτσι και αλλιώς εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτίσουμε, και μας υποχρεώνει όμως, ενόψει της ανοικοδόμησης, να ξανασκεφτούμε συνολικά τη στρατηγική αντιμετώπισης αντίστοιχων φαινομένων.

Και μιλάω τόσο για τη φάση της προετοιμασίας και της ανθεκτικότητας των υποδομών όσο και για φάση της διαχείρισης. Κατά τη διάρκεια, δηλαδή, των φαινομένων και αμέσως μετά, όταν το κράτος έρχεται να συνδράμει τους πολίτες, και οφείλει να το κάνει γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ο Πρωθυπουργός το προηγούμενο διήμερο στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε, εκτενώς, σε όλα αυτά τα ζητήματα και τις αλλαγές που σχεδιάζουμε. Και είναι, μάλιστα, αλλαγές που πρέπει να κάνει συνολικά η Ευρώπη, που βλέπουμε ότι παρουσιάζει σημαντική υστέρηση στον τομέα της αρωγής μετά από τις φυσικές καταστροφές.

Παρότι, όπως γνωρίζετε, ο «κουμπαράς» που αφορά στην ενεργειακή μετάβαση και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής διαθέτει εκατοντάδες δισ. ευρώ, ο αντίστοιχος για την προσαρμογή στις συνέπειες, το λεγόμενο adaptation, περιλαμβάνει ένα κλάσμα του ποσού αυτού. Είναι δέσμευση του Πρωθυπουργού να αναδείξει αυτό το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μεγάλες φυσικές καταστροφές σαν αυτές που είδαμε στην Ελλάδα -μην ξεχνάτε και τις πυρκαγιές, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες φέτος το καλοκαίρι, θα συμβαίνουν όλο και συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η συζήτηση αυτή για τις υποδομές, που αποτελούν τη βασική θεματολογία αυτού του πολύ σημαντικού Συνεδρίου. Οι ενεργειακές υποδομές φυσικά αποτελούν κομβικό σημείο της συζήτησης. Και η συζήτηση αυτή, ολοένα και περισσότερο, περιστρέφεται γύρω από το ζήτημα της «ασφάλειας».

Εντός των τειχών, πρέπει να θωρακίσουμε το ενεργειακό μας σύστημα απέναντι σε πολλαπλούς κινδύνους και απειλές.

Πρώτον, απέναντι στη ρευστή γεωπολιτική κατάσταση των τελευταίων ετών, που έθεσε σε διακινδύνευση την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με ενεργειακά προϊόντα. Να διασφαλίσουμε, επομένως, την ενεργειακή ασφάλεια του ενεργειακού μας Συστήματος. Και εδώ στέκομαι για να υπογραμμίσω τη σημαντικότητα του έργου που βραβεύτηκε, σήμερα, ως «ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 2012-2022».

Η Πτολεμαΐδα 5 θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας σε δύσκολους καιρούς. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και θα αποτελέσει στα επόμενα χρόνια και ένα σαφές παράδειγμα για το πως, με σωστό σχεδιασμό και διαχείριση, οι βραχυπρόθεσμες ενεργειακές ανάγκες δεν χρειάζεται να θέτουν σε διακινδύνευση το μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενεργειακό όραμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα