

Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων και σύμφωνα με πληροφορίες “αγκάθι” για την εισήγηση αποτέλεσε το πότε θα αποφασίζεται να κλείνει ένα τμήμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το 50%+1 φαίνεται πως δίχασε τους ειδικούς. Μέχρι στιγμής πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει και μόλις υπάρξει κρούσμα να γίνονται τεστ σε όλους τους μαθητές του τμήματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις 10 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί, καθώς -παρά τις ενστάσεις μερίδας ειδικών- προκρίνεται οριστικά οι μαθητές να επανέλθουν στη σχολική κανονικότητά τους, και να μην δοθεί παράταση μίας εβδομάδας για την έναρξη των μαθημάτων.
Αυτή, εξάλλου, ήταν και η βούληση της κυβέρνησης, η οποία είχε λάβει από τους λοιμωξιολόγους τη διαβεβαίωση ότι είναι πολύ πιο ασφαλείς οι μαθητές εντός του σχολείου με τα υποχρεωτικά self test, παρά εκτός. Επιπλέον, συνυπολογίστηκε ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει βάλει η μετάλλαξη Όμικρον “lockdown” στις σχολικές μονάδες, παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.
Η εισήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων προβλέπει:
– Τρία αντί για δύο self test στους μαθητές, κάθε εβδομάδα
– Σε περίπτωση κρούσματος μέσα σε ένα τμήμα, το παιδί που νοσεί θα παραμένει 5 ημέρες σπίτι του και η υπόλοιπη τάξη θα υποβάλλεται κάθε ημέρα σε self τεστ
Τα self test εντόπισαν το 85% των μαθητών που προσβλήθηκαν από κορονοϊό
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθ. Κόπτσης είπε ότι τα κρούσματα στα σχολεία έπεσαν από τα 11.000 στα 8.000.
“Ενώ τα κρούσματα αυξάνονταν στα σχολεία, μειώνονταν στο σχολείο. Δεν είναι τυχαίο από τα 32 εκατ. self test που διανεμήθηκαν στη χώρα το 1/3 δόθηκε στην εκπαίδευση και το 85% των μαθητών που ανιχνεύτηκαν θετικοί βρέθηκαν από αυτά τα τεστ. Μετά τις γιορτές που κλείσανε τα σχολεία, αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 49%” δήλωσε στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:
“Ανοιχτά σχολεία με πολλά self test σημαίνει μέτρα προφύλαξης και μέτρα ανίχνευσης για τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο 200 τμήματα από τα 81.000 ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Και με ένα ποσοστό 1,2% μετάδοσης του ιού, δηλαδή στα 80% των τμημάτων δεν υπήρχε δεύτερο κρούσμα στην τάξη”.
Μιλώντας για τις αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας που φέρνει η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας επισήμανε ότι “αντίθετα με ότι ίσχυε στην κοινωνία, τα ποσοστά στο σχολείο ήταν πολύ καλύτερο γιατί υπήρχε το συγκεκριμένο πρωτόκολλο”.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών. “Θα λάβουμε τις εισηγήσεις υπόψη και η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί άμεσα”.
Προς επίρρωση των λόγων του ο κ. Κόπτσης είπε ότι “τα παιδιά λειτούργησαν σε τέτοιο ασφαλές περιβάλλον και με τέτοια συνέπεια που μας εξέπληξε. Ευελπιστούμε ότι και τώρα θα πάμε εξίσου καλά γιατί το μορφωτικό αγαθό πρέπει να παρέχεται δια ζώσης”, τονίζοντας ότι στο υπουργείο Υγείας θα το προσπαθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν.
Σχετικά Νέα
Nα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ζήτησε ο «αρχιτέκτονας» της εθνικής ασφάλειας του Κρεμλίνου
Ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Κρεμλίνου, ο Νικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε ότι θα πρέπει.
Κορκίδης: Οι 3 λόγοι της αύξησης τζίρου κατά το φετινό Πάσχα
Ενθαρρυντική είναι η πρώτη αποτίμηση της πασχαλινής αγοράς, τόσο για την έναρξη όσο και.
Ξεκίνησε η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα – Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας
Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε βάσει του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή.
Οι διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου – Τα μηνύματα των ηγετών
Οι παγκόσμιοι ηγέτες, ο ένας μετά τον άλλο, αποχαιρετούν τον Πάπα Φραγκίσκο ο οποίος πέθανε τη.