Σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης προανήγγειλε ο Κ. Πλακιωτάκης

Σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης με το οποίο θα επιδιώκεται η ολιστική της διαχείριση και αντιμετώπιση από το Λύκειο μέχρι τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και τα κέντρα μετεκπαίδευσης των ναυτικών, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ναυτικής εκπαίδευσης μέσα από τις 11 παρεμβάσεις, ενώ με την πολύτιμη συνεργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου, αναβαθμίζεται οργανωτικά η δημόσια ναυτική εκπαίδευση και καλύπτονται κενά ετών στη σχέση σπουδαστή – εκπαιδευτικού-διοίκησης-πλοιοκτητών.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας προωθεί ένα ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης που διευκολύνει τόσο τον σπουδαστή, όσο και τον εκπαιδευτικό στη διαδικασία της γνώσης.

Επεσήμανε ότι δημιουργήθηκε το Μητρώο Εκπαιδευτών Ναυτικής Εκπαίδευσης και ψηφιοποιήθηκε η διαδικασία προσλήψεων των καθηγητών, ενώ με το Ίδρυμα Ευγενίδου δημιουργείται ειδική πλατφόρμα για την εκπαίδευση εκπαιδευτών, όπως άλλωστε υπήρχε και ως απαίτηση από τις αξιολογήσεις του ελληνικού συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης.

Ο κ. Πλακιωτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του εθνικού νηολογίου πλοίων αναφέροντας ότι την διετία 2021-2022 παρατηρήθηκε σταθερή αύξηση των εγγραφών ποντοπόρων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, που αντιστοιχεί σε αύξηση 23,8 % για το έτος 2021 και 42,8 % για το έτος 2022, σε σχέση με το προηγούμενο έτος 2020.

Πρόσθεσε ότι στην ίδια περίοδο η ελληνική διαχείριση πλοίων έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 5.114 μονάδων με τον Πειραιά να είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων παγκοσμίως επισημαίνοντας την προσφορά της ναυτιλίας των Ελλήνων στην εθνική οικονομία της χώρας.

Ανέφερε ότι το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στην Ελλάδα από αρχές του 2022 έως και τον Οκτώβριο ανήλθε σε 19.48 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα