Save the Children: Παιδιά ζουν σε άθλιες συνθήκες ενώ οι προσφυγικές ροές στα νησιά αυξάνονται

Για αύξηση των ροών στα ελληνικά νησιά, η οποία οδηγεί σε υπερπληθυσμό των δομών και θέτει τα παιδιά σε σοβαρό κίνδυνο, προειδοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

Η ΜΚΟ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ, περίπου 200 άτομα φτάνουν στις ελληνικές ακτές καθημερινά, με τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Λέρο και Κω να είναι υπερπλήρη».

Όπως τονίζει η Save the Children, πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αφίξεων από τον Μάρτιο του 2016, καθώς -συμπληρώνει η οργάνωση- περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα νησιά από τις αρχές Αυγούστου, ενώ εκτιμάται ότι το 40% αυτών είναι παιδιά.

Η ΜΚΟ καταγγέλλει ότι «οι καθυστερήσεις στη διαδικασία ασύλου έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να παραμένουν στα νησιά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οικογένειες με μικρά παιδιά αναγκάζονται να ζουν σε αυτοσχέδια καταλύματα, με κακές συνθήκες υγιεινής, ελάχιστες τουαλέτες και διακοπές στην υδροδότηση. Επιπλέον, η παρουσία τρωκτικών και οι αυτοσχέδιες μέθοδοι ηλεκτροδότησης θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά».

«Ο υπερπληθυσμός καθιστά πολλές δομές επικίνδυνες για τα παιδιά και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν σημειωθεί περιστατικά βίας. Η μακρά περίοδος παραμονής των παιδιών σε ένα μη ασφαλές περιβάλλον αυξάνει τα επίπεδα στρες και άγχους και ενισχύει την αίσθηση απόγνωσης. Παράλληλα, τα καθιστά ευάλωτα σε ψυχολογικές βλάβες, όπως η κατάθλιψη και ο αυτοτραυματισμός, σύμφωνα και με έρευνα που δημοσιοποίησε η Save the Children τον Μάρτιο», συνεχίζει η οργάνωση.

Η Save the Children σημειώνει ότι σχεδόν 10.000 άνθρωποι ζουν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης συνολικής χωρητικότητας μόλις 5.576 ατόμων. «Στη Σάμο πάνω από 2.800 άνθρωποι ζουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας μόλις 700 ατόμων. Περίπου 600 παιδιά- εκ των οποίων τα 96 είναι ασυνόδευτα παιδιά, ή παιδιά χωρισμένα από τις οικογένειές τους- ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Στη Λέσβο, το Κέντρο Υποδοχής φιλοξενεί πάνω από 4.300 ανθρώπους, αριθμό σχεδόν διπλάσιο της χωρητικότητάς του που φτάνει μόλις τα 2.330 άτομα», προσθέτει η ΜΚΟ.

Ο επικεφαλής της Save the Children στην Ελλάδα, Αντρέας Ρινγκ, δήλωσε σχετικά πως «δύο χρόνια μέσα σε αυτή την κρίση και εξακολουθούμε να βλέπουμε οικογένειες να μοιράζονται σκηνές και παιδιά, ακόμα και μωρά, να κοιμούνται στο έδαφος. Μητέρες μας λένε ότι δεν μπορούν να κλείσουν ιατρικό ραντεβού για τα άρρωστα παιδιά τους, καθώς υπάρχει μεγάλη αναμονή, ενώ έγκυες γλιστρούν στο ολισθηρό και λασπωμένο έδαφος. Το προσωπικό της Save the Children έχει ενημερωθεί για 3 οικογένειες, 16 ατόμων, συμπεριλαμβανομένης και μιας εγκύου γυναίκας, που ζουν όλοι μαζί σε μία σκηνή για πέντε άτομα. Την ίδια στιγμή η διαδικασία ασύλου προχωράει με βραδείς ρυθμούς, γεγονός που σημαίνει ότι πολύς κόσμος θα μείνει εδώ για αρκετό διάστημα. Η αβεβαιότητα για το μέλλον τους σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης μπορούν να λυγίσουν τους ανθρώπους, κυρίως αυτούς που έχουν ήδη βιώσει τραυματικά γεγονότα στις πατρίδες τους».

Η Save the Children απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα για να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό και τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, ξεκινώντας από την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά των ανθρώπων στην ηπειρωτική χώρα, με προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες ομάδες. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές υποδοχής στα νησιά και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών μέσα σε αυτές.

Προτρέπει επίσης τους φορείς χρηματοδότησης και την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν πόροι διαθέσιμοι προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα νησιά και να μπορούν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες.

Σχετικά Νέα