Σαρηγιάννης: Νέα πρόβλεψη ακόμα και για 10.000 κρούσματα με τα self tests, γιατί θα είναι «εξαιρετικά θετικό»

Ακόμα και 10.000 κρούσματα κορωνοϊού προβλέπει, ως αποτέλεσμα των self tests που θα διενεργούνται, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Με τα self tests θα δούμε 8.000 και 10.000 κρούσματα, κάτι που είναι εξαιρετικά θετικό καθώς αυτοί θα είναι οι άνθρωποι που χάναμε, οι ασυμπτωματικοί. Έτσι θα αποφύγουμε τη διασπορά», σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι την τελευταία εβδομάδα η επιδημιολογική εικόνα είναι αυξητική σε σχέση με την Αττική. «Στην Αττική σε λίγο θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο κορύφωσης, το οποίο θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται λίγο πριν από τα μέσα του Απριλίου, δηλαδή σε μία εβδομάδα. H σταθεροποίηση και η αποκλιμάκωση εξαρτάται από το τι κάνουμε. Βασίζονται στη λογική ότι κάνουμε τα self test και καταφέρνουμε να βάλουμε σε πραγματική καραντίνα αυτούς που είναι θετικοί», ανέφερε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πλέον οι δυνατότητες να γίνουν αεροδιακομιδές στην Αθήνα, όπως συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα.

«Υγειονομικά είναι σωστή η απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη. Δικαιολογώ την απόφαση κυρίως για την προοπτική που υπάρχει να πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι με τα ανοίγματα και τα self test η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι τα μέσα περίπου του μήνα, όσον αφορά τα κρούσματα και σίγουρα βλέπουμε αύξηση μέχρι το τέλος του μήνα σε ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ και διασωληνωμένους», σημείωσε ο καθηγητής.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως δεν τον τρομάζει το άνοιγμα σε όλες τις περιοχές της χώρας με δεδομένη τη χρήση των self test από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Τέλος, για το αν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό είπε ότι «οι συνθήκες στα νοσοκομεία στο τέλος του Απρίλη θα είναι τέτοιες ώστε ο καθένας από μας που σκέπτεται λογικά να μη θελήσει να το ρισκάρει για τον εαυτό του και την οικογένειά του».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα