Σαουδική Αραβία: Ελεύθερος αφέθηκε Αμερικανός πολίτης που είχε επικρίνει τις Αρχές μέσω Twitter

Ο 72χρονος Σάαντ Ιμπραχίμ Αλμάντι, ένας Αμερικανός σαουδαραβικής καταγωγής, είχε συλληφθεί το 2021 επειδή είχε αναρτήσει στο Twitter σχόλια επικριτικά προς τις αρχές της μοναρχίας αυτής του Κόλπου, σύμφωνα με τον γιο του Ιμπραχίμ.

Ο Αλμάντι καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2022 σε 16 χρόνια κάθειρξη, ποινή που κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό αυξήθηκε στα 19 χρόνια.

Αφέθηκε ελεύθερος αιφνιδιαστικά τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

«Αφέθηκε ελεύθερος πριν πέντε ώρες. Βρίσκεται στο σπίτι του στο Ριάντ», εξήγησε ο γιος του.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι στον πατέρα του επιβλήθηκε απαγόρευση ταξιδίων πέρυσι και κατά συνέπεια δεν μπορεί να βγει από τη χώρα.

Η σύλληψή του έγινε σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσινγκτον ήταν τεταμένες, κυρίως λόγω των διαφωνιών τους για την ενεργειακή πολιτική και το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 2022 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει «την ανησυχία του» προς τη σαουδαραβική κυβέρνηση για την τύχη του Αμερικανού αυτού, εκτιμώντας ότι «η ελευθερία του λόγου δεν θα πρέπει να ποινικοποιείται».

Το βασίλειο του Κόλπου δέχεται επικρίσεις τους τελευταίους μήνες από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις αυστηρές ποινές που επιβάλει σε όσους επικρίνουν τις αρχές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ιμπραχίμ Αλμάντι στις αναρτήσεις του στο Twitter αναφερόταν στις αυξήσεις στη φορολογία, σε αμφιλεγόμενα έργα κατεδάφισης ή ακόμη στη δολοφονία το 2018 του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα