Σαουδική Αραβία: Δημιουργεί μια νέα εταιρεία- γίγαντα στον τομέα του χάλυβα

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας (PIF) πρόκειται να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία- γίγαντα στον τομέα του χάλυβα, με την εξαγορά της μονάδας μετάλλων της χημικής εταιρείας Saudi Basic Industries (Sabic), εταιρικής αξίας 12,5 δισεκατομμυρίων ριάλ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

Σύμφωνα με το Bloomebrg, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων θα εξαγοράσει τη Saudi Iron & Steel Company από τη Sabic, όπως είναι γνωστή η εταιρεία χημικών. Σε μια ξεχωριστή συμφωνία, η μονάδα χάλυβα της Sabic Hadeed θα εξαγοράσει την AlRajhi Steel Industries , σε αντάλλαγμα για μετοχές, σύμφωνα με δήλωση. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 και η τελική τιμή πώλησης θα οριστικοποιηθεί μόνο τότε.

Η μετοχή της Sabic σημείωσε άνοδο 1,92% στο υψηλό των 90,1 ριάλ ανά μετοχή.

Η συμφωνία είναι το τελευταίο σημάδι της αυξανόμενης επιρροής του σαουδαραβικού επενδυτικού ταμείου στη μεγαλύτερη οικονομία του αραβικού κόσμου. Το PIF είναι υπεύθυνο για τα περισσότερα από τα έργα της χώρας που έχουν σκοπό να βοηθήσουν στην απομάκρυνση από την εξάρτησή του βασιλείου από τις πωλήσεις πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κόμβου κατασκευής αυτοκινήτων, τουριστικών έργων και οικοδόμησης τεράστιων νέων πόλεων.

«Αυτές οι συναλλαγές θα συνδυάσουν τις οικονομικές δυνατότητες και την εμπειρία του κλάδου της PIF, με την κορυφαία τεχνική και εμπορική τεχνογνωσία της Hadeed και της Rajhi Steel, για να δημιουργήσουν έναν εθνικό πρωταθλητή στον τομέα του χάλυβα της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο Yazeed Al-Humied, αναπληρωτής διοικητής του PIF και επικεφαλής του τομέα επενδύσεων σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Το PIF, υπό την διοίκηση του de facto κυβερνήτη του βασιλείου, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατείχε προηγουμένως το 70% της Sabic πριν συμφωνήσει να πουλήσει το μερίδιο στην κρατικά ελεγχόμενη πετρελαιοπαραγωγό εταιρεία Saudi Aramco το 2019. Έκανε την πρώτη της μεγάλη συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα των μέταλλων τον Ιούλιο, με την απόκτηση μεριδίου 2,6 δισ. δολαρίων στη μονάδα βασικών μετάλλων της Vale SA.

Η Sabic, η πιο πολύτιμη εταιρεία χημικών στον κόσμο, δήλωσε ότι η πώληση της Hadeed θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί στον πυρήνα της δραστηριότητας της, την παραγωγής πετροχημικών. Η χημική εταιρεία έχει βρεθεί σε κάμψη εν μέσω μιας αποδυναμωμένης παγκόσμιας οικονομίας, αναφέροντας πτώση κερδών κατά 85% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η Hadeed παρήγαγε 5,2 εκατομμύρια τόνους χάλυβα το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Sabic.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα