Σαουδική Αραβία: Δεχόμαστε περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, επιθυμούμε έκτακτη σύνοδο του OPEC+

Η Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμη να εξετάσει μεγάλες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου εκ μέρους της, αρκεί οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες να συμμετάσχουν κι εκείνες στην προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Το βασίλειο δίνει έτσι σήμα “ανάπαυλας” του πετρελαϊκού πολέμου του εναντίον της Ρωσίας, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τράμπ επεδίωξε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου, με τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε την Πέμπτη με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Το Ριάντ επιδιώκει επίσης τη σύγκληση μιας έκτακτης Συνόδου του OPEC+, διευρυμένου σχήματος που περιλαμβάνει τις χώρες του OPEC, τη Ρωσία και άλλα πετρελαιοπαραγωγά έθνη.

Στις αρχές Μαρτίου, η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές του αργού της και δήλωσε ότι θα το αντλεί πλέον χωρίς περιορισμούς, μετά το “ναυάγιο” των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για περικοπές στην παραγωγή προκειμένου να στηριχθούν οι διεθνείς τιμές. Η κατάρρευση των τιμών που ακολούθησε οδήγησε στα πρόθυρα της καταστροφής πολλούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και οδήγησε τον πρόεδρο Τραμπ να επανεξετάσει την εχθρική του στάση προς τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.

“Το βασίλειο ζητεί επείγουσα σύνοδο του OPEC+, αλλά και μιας ομάδας άλλων χωρών, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας που θα αποκαταστήσει την επιθυμητή ισορροπία στις αγορές πετρελαίου”, μετέδωσε την Πέμπτη το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας.

Σχετικά Νέα