

Τα υψηλόμισθα στελέχη του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας θα πρέπει να πληρώσουν το κόστος για τη διατήρηση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών, αν δεν θέλουν να τους κλείσουν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, επιδιώκοντας να αποκρούσει την κριτική για την πρόσφατη πρωτοφανή διακοπή ρεύματος.
Προϋπόθεση για την αναθεώρηση του σχεδίου για το κλείσιμο πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι η οικονομική βιωσιμότητά του, «όχι με κόστος για τις τσέπες των φορολογουμένων, αλλά με κόστος για τις τσέπες των εξαιρετικά πλούσιων στελεχών που διοικούν τις ενεργειακές εταιρείες που κατέχουν πυρηνικούς σταθμούς», δήλωσε ο Σάντσεθ στο ισπανικό κοινοβούλιο, μιλώντας για το πρόσφατο μπλακάουτ για πρώτη φορά από την περασμένη εβδομάδα.
Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός έχει ιστορικό δημόσιων συγκρούσεων με εταιρείες και στελέχη, μερικές φορές κατονομάζοντάς τους προσωπικά. Μεταξύ των προηγούμενων στόχων του είναι η πρόεδρος της Banco Santander Ανα Μποτίν και οι πρόεδροι των Ferrovial και Iberdrola Ραφαέλ ντελ Πίνο και Iγνάθιο Γκαλάν.
Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εξηγήσει την αιτία της συσκότισης στις 28 Απριλίου — της μεγαλύτερης διακοπής ρεύματος που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα — ούτε γιατί ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτροδότησης δεν κατάφερε να την αποτρέψει. Παρόλο που η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ο προσδιορισμός των αιτιών θα απαιτήσει την ανάλυση εκατομμυρίων δεδομένων, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι λόγος μπορεί να είναι ότι το δίκτυο υψηλής τάσης έχει γίνει υπερβολικά εξαρτημένο από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λιγότερο από τις πιο σταθερές πηγές, όπως η πυρηνική ενέργεια.
Οι εταιρείες ενέργειας ζητούν εδώ και μήνες την επανεξέταση σχεδίου του 2019 για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών σταθμών έως το 2035. Ενώ η κυβέρνηση ήταν ως επί το πλείστον απρόθυμη να το πράξει, πρόσφατα έχει μετριάσει τη θέση της και έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης εάν οι εταιρείες υποβάλουν προτάσεις για το πώς θα γίνει αυτό – εφόσον δεν γίνεται εις βάρος των δημόσιων ταμείων. Οι φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικής ενέργειας, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Iberdrola, EDP και Endesa, έχουν δηλώσει ότι οι πυρηνικοί σταθμοί δεν είναι οικονομικά βιώσιμοι και απαιτούν νέα οικονομικά κίνητρα.
«Έχω συναντηθεί με αυτούς τους επιχειρηματίες, όπως έχω συναντηθεί και με πολλούς άλλους», δήλωσε ο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο, αναφερόμενος σε στελέχη εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας. «Μου είπαν ότι ήθελαν να κλείσουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες επειδή δεν παράγουν κέρδος ή δεν είναι οικονομικά ανταγωνιστικοί. Δεν θα κάνουμε τους πολίτες να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους ή να πληρώνουν υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε ορισμένες εταιρείες να συνεχίζουν να γίνονται πλουσιότερες».
Η Ισπανία έχει αναπτύξει μεγάλες ποσότητες ηλιακής ισχύος τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο οι δαπάνες στο δίκτυο σε σχέση με τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια υστερούν σε σχέση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, σύμφωνα με το Bloomberg. Η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του συνολικού ενεργειακού μείγματος.
Σχετικά Νέα
Μόσχα και Πεκίνο ενισχύουν τη συνεργασία τους για μια “φιλία από ατσάλι”
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι.
Ουκρανία: «Πολλοί νεκροί» σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε πόλη κοντά στο Κίεβο
Καταζητείται ένας ύποπτος. «Πολλοί άνθρωποι» σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα.
Μπιλ Γκέιτς: Θα δωρίσει σχεδόν όλη την περιουσία του μέχρι το 2045 – Κατηγόρησε τον Μασκ ότι “σκοτώνει τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου”
Να δωρίσει σχεδόν ολόκληρη την περιουσία του, μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, δεσμεύθηκε σήμερα.
Euroleague: Αυτοί είναι οι διαιτητές του Final Four του Άμπου Ντάμπι
Η Euroleague ανακοίνωσε τους οκτώ διαιτητές που θα διευθύνουν τους αγώνες του Final Four, το οποίο θα διεξαχθεί στο.