Σαντορίνη: Νέος ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ τα ξημερώματα-Μπαράζ δονήσεων

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός και σε περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 24 χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 12,5 χλμ.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Σαντορίνη και Αμοργό ενώ είχαν προηγηθεί δεκάδες σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ.

Μετά τα 5 Ρίχτερ, ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση στις 03:35, μεγέθους 4 Ρίχτερ 24 χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος 17,4χλμ.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση η δόνηση είχε εστιακό βάθος 15,5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 14 χλμ. ΝΝΔ της Αμοργού.

Στις 04:14 σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ 25χλμ ΝΔ της Ακρσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος στα 14,2χλμ.

Ακολούθησαν δύο ακόμη δονήσεις, η μία εντάσεως 4 Ρίχτερ στις 04:18 και 4,1 Ρίχτερ στις 04:23.

Σημειώνεται πως το βράδυ της Τρίτης (11/2) σημειώθηκε σεισμός 4,2 Ρίχτερ νότια της Αμοργού στις 22:53.

«Πρωτόγνωρο φαινόμενο»

«Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τί γίνεται.

Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Το πιο καλό σενάριο για όλους μας είναι να συνεχίσει αυτό το σμήνος και μην υπάρξει καμιά εξέλιξη περαιτέρω, αυτό που με ανησυχεί εμένα περισσότερο είναι αν βλέπουμε – και δεν το βλέπουμε τώρα – αν τα επίκεντρα των σεισμών εξαπλώνονται, αυτό σημαίνει ότι η ρηγματογενής περιοχή είναι ακόμη μεγαλύτερη» είπε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκατέστησε παλιρροιογράφο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης για παν ενδεχόμενο. Παράλληλα συνεχώς προστίθενται νέοι σεισμογράφοι για την πληρέστερη καταγραφή.

Την ίδια ώρα, από τους δύο υποθαλάσσιους σεισμογράφους που ανασύρθηκαν από την Καλντέρα θα εξαχθούν πολύτιμα δεδομένα για το ακριβές επίκεντρο των σεισμών, ώστε να μπορεί η επιστημονική κοινότητα να κάνει πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία της σεισμικής ακολουθίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα