Γ. Σαμπάνης για Τουρισμό Υγείας: Μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να πετύχουμε βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση

H πρώτη έκθεση GREEK PANORAMA για τον εναλλακτικό τουρισμό στο Ζάππειο Μέγαρο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων  επισκεπτών (15-16 Νοεμβρίου). Στην έκθεση παρουσιάστηκε ένα ευρύ φάσμα τουριστικών υπηρεσιών αλλά και ιδιαίτερων προορισμών από όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η ομιλία του κ. Γρηγόρη Σαμπάνη, μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΠΥ,  ο οποίος τόνισε την σημασία του ρόλου του Τουρισμού Υγείας, ως έναν βασικό παράγοντα οικονομικής και επιστημονικής δραστηριότητας, ο οποίος και μπορεί να αποτελέσει  πυλώνα του εναλλακτικού τουρισμού.

Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία, η Ελλάδα, ως κομμάτι της Ευρώπης,  έχει μερίδιο στα έσοδα από τον Ιατρικό Τουρισμό, αλλά είναι εμφανές ότι δεν έχει καταφέρει ακόμη να κεφαλαιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Σαμπάνης τόνισε πως χώρες εκτός ευρωπαϊκού χώρου, οι οποίες επιδιώκουν να αντλήσουν πολύτιμα έσοδα από τον τομέα του Τουρισμού Υγείας, κάνουν μεγάλες προσπάθειες, που ήδη αποδίδουν σημαντικά αποτελέσματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Τουρκία, η οποία έχει καθιερώσει ένα θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, που ενισχύει σημαντικά την αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού.

Αναφορικά με την Ελλάδα όπως τόνισε, ο τομέας δεν έχει ακόμη οργανωθεί σωστά, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός πιστοποίησης και ελέγχου των επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Ωστόσο, όπως σημείωσε, αυτή την περίοδο μια ομάδα που έχει συγκροτηθεί στον ΕΟΠΥΥ και απαρτίζεται από μέλη του διοικητικού συμβουλίου και υπαλλήλους εργάζεται συστηματικά για να καταρτισθούν οι δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που είναι απαραίτητες για να συμπληρωθεί το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο για τον Τουρισμό Υγείας.

Παράλληλα, ο κ. Σαμπάνης, αναφέρθηκε και στην σημασία της πλήρους εφαρμογής ενός κανονιστικού πλαισίου στον τομέα αυτό, καθώς όπως τόνισε η έλλειψή του και ο περιορισμός της προβολής του ελληνικού προϊόντος από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, εγκυμονούν τον κίνδυνο να φέρουν οπισθοδρόμηση.

Σε αυτό το σημείο, έκανε λόγο για την νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται με σαφήνεια πώς θα συσταθεί στον ΕΟΠΥΥ το Ηλεκτρονικό Μητρώο Τουρισμού Υγείας. Αυτό το μητρώο, θα επιτρέπει την ενιαία καταγραφή σε βάση δεδομένων όλων των παρόχων υπηρεσιών Τουρισμού Υγείας, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και μη.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα, ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ,θα ξεμπερδέψει το συντομότερο το θεσμικό και κανονιστικό «κουβάρι» του Τουρισμού Υγείας, λαμβάνοντας τις αποφάσεις που απαιτούνται για τη γρήγορη και σωστή ανάπτυξή του, με τρόπο που θα κατοχυρώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τέλος, πέρα από την άμεση ολοκλήρωση όλων των ενεργειών που χρειάζονται για να δημιουργηθεί το μητρώο παρόχων από τον ΕΟΠΥΥ, τόνισε  ότι ορισμένες πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναληφθούν κατά προτεραιότητα:

-Να δημιουργηθεί θέση ειδικού γραμματέα για τον Τουρισμό Υγείας, ο οποίος θα αναλάβει να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους και να υποστηρίξει την προσπάθεια ολοκλήρωσης του θεσμικού/νομικού πλαισίου.

-Να συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Προώθησης του Τουρισμού Υγείας, στο οποίο θα εκπροσωπηθούν οι ιδιωτικοί φορείς, ο ΕΟΠΥΥ και τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Τουρισμού.

-Να καταρτιστεί εξειδικευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το οποίο θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, στις δράσεις marketing, στην πιστοποίηση ποιότητας και συστημάτων Πληροφορικής της Υγείας (όχι σε πάγια).

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα