Σάλος από την εισβολή αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες για το Τζόκερ

Σάλος έχει προκληθεί με τους δύο πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα αστυνομικούς έλεγχους που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας.

Και οι δύο έγιναν σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, προκειμένου να καταγραφούν οι ανήλικοι θεατές που κατάφεραν να περάσουν από τα ταμεία του κινηματογράφου και να μπουν στην ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών προβολή της ταινίας Τζόκερ.

Όπως λένε παράγοντες της κινηματογραφικής αγοράς παρόμοια περιστατικά είχαν να συμβούν από τη δεκαετία του 70.

Το πρώτο συμβάν έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στα Village Αμαρουσίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, αστυνομικοί μπήκαν στον κινηματογράφο και πραγματοποίησαν έλεγχο, ενώ προχώρησαν και στη σύλληψη του υπευθύνου του κινηματογράφου, για τον οποίο σχηματίστηκε δικογραφία και αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν εντολής εισαγγελέα. Μαρτυρίες που δεν έχουν επαληθευτεί επίσημα αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί φέρονται να οδήγησαν στο τμήμα ανήλικους θεατές.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ που βρίσκεται επί της λεωφόρου Πατησίων.

Αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν στον κινηματογράφο, έπειτα από αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού για συνδρομή στην καταγραφή ανηλίκων μέσα στην αίθουσα όπου προβαλλόταν ο «Τζόκερ». Αυτό βεβαιώνει η ελληνική αστυνομία.

Ωστόσο, με ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει την είδηση ότι έδωσε εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. να παρέμβει σε κινηματογραφική αίθουσα το απόγευμα της Κυριακής.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν.

Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες», ανέφερε η ανακοίνωση.

Πόσο ακατάλληλη είναι η ταινία

Η ταινία Τζόκερ έκανε πρεμιέρα σχεδόν ταυτόχρονα σε όλο τον πλανήτη και η αποδοχή της ήταν κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή για τους δημιουργούς της.

Στις ΗΠΑ, που είναι χώρα παραγωγής της ταινίας Τζοκερ, είναι κατάλληλη χωρίς συνοδό για ηλικίες άνω των 17 ( R- Restricted). Για παρακολούθηση κάτω των 17 χρειάζεται η συνοδεία γονέα ή άλλου ενήλικα ο οποίος ενημερώνεται από πριν για τα στοιχεία που καθιστούν την ταινία ακατάλληλη για μικρότερες ηλικίες..

Στην Βρετανία, σύμφωνα με το British Board of Film Classification (BBFC), η ταινία είναι κατάλληλη αυστηρά για τους άνω των 15 καθώς για νεότερες ηλικίες δεν επιτρέπεται η είσοδος ακόμη και με συνοδεία ενήλικα.

H Belfast Telegraph στην Βόρεια Ιρλανδία αναφέρει προβλήματα αντίστοιχα με την Ελλάδα όπου αιθουσάρχες αναγκάζονται να διώχνουν γονείς με τα παιδιά τους που είναι μικρότερης ηλικίας.

Η μοναδική χώρα στην οποία ο Τζόκερ μπορεί να τον παρακολουθήσουν παιδιά από 12 χρονών και πάνω είναι η Γαλλία όμως και εδώ τουλάχιστον τα Μέσα προειδοποιούν ότι δεν είναι η κλασική οικογενειακή ταινία με υπερήρωες.

Στην γειτονική Γερμανία η κατώτερη ηλικία – όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου για την συγκεκριμένη ταινία – είναι τα 16.

Τέλος η Ελλάδα και τουλάχιστον άλλες δέκα χώρες το κατώτερο όριο ηλικίας είναι τα 18. Συγκεκριμένα εκτός από την χώρα το Τζόκερ είναι μόνο για ενήλικες σε Ρωσία, Ισπανία, Τουρκία, Εκουαδόρ, Μαλαισία, Μαλδίβες, Νιγηρία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.

Ραγκούσης: Μας γυρίζουν πίσω

Για την επέμβαση της αστυνομίας σε κινηματογράφους προκειμένου να ελέγξουν την ηλικία των θεατών που παρακολουθούσαν την ταινία “Τζόκερ” έκανε δήλωση ο Γιάννης Ραγκούσης.

Όπως είπε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ “εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επικοινώνησα με την ΕΛ.ΑΣ. για να διακριβώσουμε εάν πράγματι αστυνομικοί επενέβησαν σε κινηματογράφους προκειμένου να ελέγξουν την ηλικία νέων θεατών.

Η επίσημη επιβεβαίωση των περιστατικών αυτών από την ΕΛ.ΑΣ, προκάλεσε την άμεση αντίδρασή μας. Αντίδραση η οποία θα γενικευτεί απέναντι σε αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα με την ενεργοποίηση κάθε κοινοβουλευτικού μέσου”.

Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, “οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοίδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι γι αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές εποχές”.

Σχετικά Νέα