

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να τιμήσει την Πορεία Μνήμης από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, 80 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου τρένου με Εβραίους για το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου.
«Με την “πορεία μνήμης” τιμάμε τα θύματα του ναζισμού, του φασισμού, του αντισημιτισμού, συμμετέχουμε στο πένθος των απογόνων τους, αφουγκραζόμαστε τον αποκαλυπτικό λόγο των ελάχιστων επιζώντων, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους χιλιάδες πολίτες που πορεύονται στην ίδια διαδρομή, από τα γκέτο στον σιδηροδρομικό σταθμό, κάνοντας πράξη το πανανθρώπινο σύνθημα ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Βρισκόμαστε εδώ, στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών, την οποία ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει με αισθήματα βαθιάς συντριβής, για να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη ενός από τα πλέον επαίσχυντα και οδυνηρά συμβάντα του 20ου αιώνα», είπε στην ομιλία της η κα Σακελλαροπούλου και συνέχισε:
«Ξεκινώντας από την πλατεία Ελευθερίας, τόπο εξευτελισμού και απάνθρωπης μεταχείρισης των Ελλήνων Εβραίων, πορευθήκαμε σιωπηλοί ως τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου στις 15 Μαρτίου του 1943 αναχώρησε η πρώτη αμαξοστοιχία για το στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Ήταν μόνο μία από τις πολλές αμαξοστοιχίες που μετέφεραν σταδιακά και κάτω από άθλιες συνθήκες, μέσα σε βαγόνια μεταφοράς ζώων, περίπου 46.000 Εβραίους συμπολίτες μας στα ναζιστικά στρατόπεδα της φρίκης. Από αυτούς, στην αγαπημένη “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”, όπου οι Σεφαραδίτες πρόγονοί τους βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο τον 15ο αιώνα, επέστρεψαν λιγότεροι από 2.000».
Η κυρία Σακελλαροπούλου, πρόσθεσε ακόμη ότι εκδηλώσεις μνήμης, όπως η σημερινή είναι απαραίτητες να προβάλλονται.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εκδηλώσεις μνήμης όπως η σημερινή είναι απαραίτητες ώστε να προβάλλονται, έστω με καθυστέρηση, τα πραγματικά γεγονότα της σύλληψης, του εκτοπισμού και τελικά της εξόντωσης των Εβραίων αδελφών μας. Γεγονότα αποτρόπαια που σφράγισαν τη ζωή της πόλης και άλλαξαν βίαια την πλούσια πολυπολιτισμική της ταυτότητα. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι, ιδίως τα τελευταία χρόνια, η Θεσσαλονίκη έχει αναγνωρίσει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί και έχει ρητά καταδικάσει τα σφάλματα του παρελθόντος, σε μια προσπάθεια να επουλώσει το ιστορικό τραύμα».
Σχετικά Νέα
Κωνσταντοπούλου: Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο προφασιζόμενοι ότι “σώζουν τη χώρα”
“Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο..
Ζαχαράκη: Ο Πάπας αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του πλησίον ακολουθώντας την ευαγγελική διδαχή «αγαπάτε αλλήλους»
Ανάρτηση για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου έκανε η Σοφία Ζαχαράκη, στον προσωπικό λογαριασμό.
Ανδρουλάκης: Να επεκταθεί στους μάχιμους πυροσβέστες το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
Το πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Σταυρό του νομού Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,.
Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: Πνευματικός ηγέτης που επέλεξε να γίνει η φωνή των φτωχών και των κατατρεγμένων
Τη θλίψη του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω.