Σαγκάη: Σκηνές χάους με συγκρούσεις, δαγκάνες και «στρατόπεδα καραντίνας»

Συνεχίζονται οι σκηνές χάους στη Σαγκάη, μετά την επιβολή αυστηρού lockdown προκειμένου να αναχαιτιστεί ένα νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει τη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου είναι αδιανόητες, με συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία, τις αρχές να επιστρατεύουν… δαγκάνες για να αρπάζουν και να χτυπούν ανθρώπους που δεν τηρούν τα μέτρα και κτίρια κατοικιών να μετατρέπονται σε «στρατόπεδα καραντίνας».

Συγκρούσεις και… δαγκάνες

Σφοδρές είναι οι συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία. Χαρακτηριστικό είναι ένα περιστατικό, που μεταδόθηκε απευθείας στην κινεζική πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, όπου φαίνονται περίπου 30 άνθρωποι που φορούν προστατευτικές στολές με τη λέξη «αστυνομία» στην πλάτη τους να συγκρούονται με άλλους ανθρώπους έξω από ένα συγκρότημα κατοικιών και να συλλαμβάνουν τουλάχιστον έναν. Μία γυναίκα ακούγεται να κλαίει την ώρα που μαγνητοσκοπεί τη σκηνή. Το βίντεο παρακολούθησαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι προτού κατέβει αιφνιδιαστικά από την πλατφόρμα, η οποία ανακοίνωσε ότι περιείχε «επικίνδυνο περιεχόμενο».

«Δεν είναι ότι δεν θέλω να συνεργαστώ με το κράτος, αλλά πώς θα νιώθατε αν ζούσατε σε ένα συγκρότημα κτιρίων (…) όπου όλοι έχουν βρεθεί αρνητικοί (στην covid-19) και επιτρέπεται να εισέλθουν αυτοί οι άνθρωποι;», διερωτήθηκε η γυναίκα που τραβούσε το βίντεο.

Σε ένα άλλο βίντεο φαίνεται ένας άντρας που βγαίνει στο μπαλκόνι του για να αποφύγει τις αρχές που θέλουν να τον μεταφέρουν σε κέντρο καραντίνας. «Είστε κακοποιοί, υπόκοσμος», φωνάζει. Εκείνοι όμως βγαίνουν τον χτυπούν και τον περιορίζουν.

Με ειδικά εξαρτήματα που μοιάζουν με… δαγκάνες, αστυνομικοί αρπάζουν και χτυπούν πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα.

Μετατρέπουν κτίρια κατοικιών σε «στρατόπεδα καραντίνας»
Οι αρχές της Σανγκάης μετατρέπουν κτίρια κατοικιών σε κέντρα καραντίνας προκειμένου να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με covid-19, όμως η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει οργή και αντιδράσεις από τους γείτονες που ανησυχούν ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν.

Ο όμιλος Zhangjiang, στον οποίο ανήκει το συγκρότημα κτιρίων, ανακοίνωσε ότι οι αρχές μετέτρεψαν πέντε από τα άδεια κτίριά του σε εγκαταστάσεις καραντίνας και τον ενημέρωσαν ότι το ίδιο θα γίνει και με ακόμη εννέα.

Ο όμιλος πρόσθεσε ότι μετέφερε 39 ενοικιαστές σε δωμάτια σε άλλο σημείο του συγκροτήματος κατοικιών και τους προσέφερε αποζημίωση.

«Το απόγευμα της 14ης Απριλίου, όταν η εταιρεία μας οργάνωσε την ανέγερση του φράκτη απομόνωσης, κάποιοι ένοικοι εμπόδισαν την κατασκευή του», επεσήμανε ο όμιλος, ενώ πρόσθεσε ότι πλέον το πρόβλημα έχει επιλυθεί.

Βάσει της πολιτικής μηδενικής covid-19 που ακολουθεί η Κίνα όποιος βρίσκεται θετικός στον κορονοϊό μεταφέρεται σε κέντρο καραντίνας, ακόμη κι αν δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ οι γείτονές του παραμένουν σε απομόνωση στα σπίτια τους για 14 ημέρες. Για τον λόγο αυτό οι ένοικοι των συγκροτημάτων κατοικιών που μετατρέπονται σε χώρους καραντίνας ανησυχούν μήπως κολλήσουν covid-19.

«Φυλακισμένοι και πεινασμένοι»
Για την κατάσταση που επικρατεί στη Σαγκάη μίλησε στον ΣΚΑΙ ο Έλληνας επιχειρηματίας που ζει εκεί, Γιάννης Τζογανάκης.

Ο κ. Τζογανάκης δήλωσε πως τα πράγματα είναι δύσκολα αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «στην Κίνα δεν παίζουνε με αυτά τα πράγματα», συνοψίζοντας πως εάν κάποιος πολίτης θεωρηθεί πως πρέπει να αποχωρήσει από το σπίτι του και να μεταβεί σε κέντρο καραντίνας, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά.

Όπως περιέγραψε, η γυναίκα του έχει θυροειδή, οπότε είχε ξεμείνει από φάρμακα και κατάφερε να έχει την αγωγή της, αφού την παράγγειλε μέσω internet, τρεις εβδομάδες μετά.

Στη Σαγκάη πλέον είναι δύσκολες οι μετακινήσεις και η εξυπηρέτηση με delivery ενώ από άποψη τροφίμων, υπάρχει φαγητό εφόσον κανείς είχε μεριμνήσει να προμηθευτεί τροφές, καιρό πριν.

Ο κ. Τζογανάκης, εξέφρασε την ελπίδα του πως τα πράγματα σταδιακά θα καλυτερεύσουν καθώς πλέον γίνονται κάπως ευκολότερα οι αγορές μέσω internet.

«Δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι σου. Διανέμουν τρόφιμα αλλά βέβαια πρέπει να είσαι και τυχερός. Αυτή είναι η αλήθεια. Δηλαδή εάν δεν υπάρχει delivery, δεν θα σου έρθει ποτέ το φαΐ», είπε συγκεκριμένα δίνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι έχει παραγγείλει εδώ και μια βδομάδα τρόφιμα τα οποία δεν έχουν έρθει.

«Σίγουρα οι άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών έχουν και μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζογανάκη, το πρόβλημα συνοψίζεται στο ότι το κινεζικό κράτος δεν έχει μεριμνήσει στο να παρέχει επαρκή ποσότητα μέσων στους πολίτες, ώστε να καταστεί εφικτή η τήρηση ενός τόσο σκληρού lockdown.

«Εμάς μας έφεραν ένα κουτί πράγματα για να καταλάβετε», είπε χαρακτηριστικά περιγράφοντας πως το κουτί αυτό είχε διάφορα λαχανικά, λίγο κρέας, κάτι πολύ βασικά για να φάει ένας άνθρωπος.

«Σε όλα τα συγκροτήματα κατοικιών υπάρχουν πύλες εισόδου και εξόδου στις οποίες βρίσκονται σεκιούριτι και εμποδίζουν την έξοδο των κατοίκων. Εάν κανείς επιχειρήσει να τους παρακάμψει, τότε καλούν τις αρχές», περιέγραψε.

«Όποιος το επιχειρεί δεν του βγαίνει σε καλό, αυτό είναι σίγουρο», τόνισε.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας ανέφερε πως οι πολίτες προσπαθούν στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό να στηρίξουν ο ένας τον άλλον.

Ανέφερε πως οι ο ίδιος και οι γείτονες του έχουν δημιουργήσει γκρουπ και βρίσκονται συνεχή επικοινωνία, τροφοδοτώντας το κάθε νοικοκυριό με προϊόντα που μπορεί να χρειάζεται.

Η κατάσταση στη Σαγκάη προβλέπεται πως θα παραμείνει ως έχει για αρκετές ημέρες ακόμη καθώς όπως είπε ο κ. Τζογανάκης, οι ενημερώσεις θέλουν το lockdown να διατηρείται τουλάχιστον μέχρι τέλος Μαΐου.

«Όχι δεν το αντέχουμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, δεν υπάρχει άλλη λύση», είπε.

Σε κάθε περίπτωση ο Έλληνας επιχειρηματίας επιβεβαίωσε το γενικότερο κλίμα καχυποψίας που επικρατεί αναφέροντας πως πράγματι ορισμένοι υποψιάζονται πως ενδεχομένως έχει εντοπιστεί κάποια καινούρια μετάλλαξη.

«Τώρα πολλοί βέβαια λένε ότι τα κινέζικα εμβόλια δεν είναι τόσο καλά όσο τα υπόλοιπα αλλά όπως και να το κάνουμε η Κίνα θέλει πλέον να έχει το Zero Policy (καθόλου κρούσματα στη χώρα)».

Ο Έλληνας επιχειρηματίας εξέφρασε την απορία όλων στη χώρα αναφορικά με το γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα τόσο σκληρό lockdown, από την στιγμή που ο ιός πλέον φαίνεται να είναι ηπιότερος.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα