Σ. Τσιόδρας: Προσαρμοζόμαστε στη γνώση για τα φάρμακα, δεν είμαστε προφήτες

«Όλοι οι ασθενείς στη χώρα μας έχουν την ευκαιρία να παίρνουν τις υπάρχουσες θεραπείες», τόνισε ο κ. Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση, οι οποίες, όπως είπε, δίδονται και στον υπόλοιπο κόσμο για τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε τρεις θεραπείες και μία 4η που, όπως είπε, προστέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. «Περιμένουμε με αγωνία τις πρώτες δημοσιεύσεις για την χλωροκίνη και βλέπουμε με προσοχή τα προβλήματα που υπήρξαν στο καρδιογράφημα» και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες , όπως ανέφερε. Όπως είπε, και στη χώρα μας «πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν πάρει χλωροκίνη» επισημαίνοντας πως «δεν βλάψαμε κανέναν, αν κάτι κάναμε το κάναμε για να βοηθήσουμε και βοηθήσαμε».

Ο κύριος Τσιόδρας ανέφερε ότι όλοι οι επιστήμονες στη χώρα μας παρακολουθούν τις διεθνείς ανακοινώσεις που σχετίζονται με τα πρωτόκολλα χορήγησης φαρμάκων και κατέληξε λέγοντας «προσαρμοζόμαστε στην γνώση, δεν κάνουμε του κεφαλιού μας».

Ανέφερε ακόμη πως η θνησιμότητα παραμένει σταθερή στη χώρα μας και αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι «όλοι έχουμε αντέξει και θα πρέπει να συνεχίσουμε να αντέχουμε».

Αφού ευχαρίστησε την Εκκλησία και τους πιστούς που συμβάλλουν, όπως είπε, στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να προστατευτούν κυρίως ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες επισήμανε πως «όλη αυτή η προσπάθεια μας, άξιζε τον κόπο».

Ο ίδιος, όμως. επισήμανε ότι δεν είμαστε ακόμα στο τέλος αυτής της προσπάθειας. «Κάποιοι λένε ότι ηλικιωμένοι θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στο τέλος του χρόνου, θα δούμε, δεν είμαστε προφήτες, παρακολουθούμε τα δεδομένα και αναλόγως πράττουμε» εξήγησε ο κύριος Τσιόδρας. Περισσότερο απ’όλους κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι, επανέλαβε και πρόσθεσε ότι «σύντομα θα έρθει η ώρα που θα αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους αλλά όχι πολύ σύντομα».

Αυτό, όπως είπε, δεν θα γίνει προτού έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, χαμηλή κυκλοφορία του ιού και σχεδόν καθόλου εισαγόμενα κρούσματα του ιού στη χώρα μας.

Όσον αφορά τα σχολεία, ο ίδιος είπε ότι δεν γνωρίζει πληροφορίες για το πότε θα ανοίξουν, αλλά συμπλήρωσε ότι όταν συμβεί, θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών αλλά και όλα τα γνωστά μέτρα υγιεινής. «Σίγουρα τα μικρά παιδιά δεν είναι στις ευπαθείς ομάδες γι’ αυτό και όλοι οι σχεδιασμοί» όπως είπε είναι να ανοίξουν πρώτα οι πόρτες «για αυτά και στους γονείς τους, που είναι νέοι άνθρωποι».

Αναφερόμενος στην εποχικότητα του κορονοϊού είπε ότι από νεότερη ανάλυση μελετών που αφορά τέσσερις άλλους κορονοϊούς, φαίνεται ότι ξεκινούν να εμφανίζονται στην κοινότητα από τον Δεκέμβριο και παραμένουν έως τον Απρίλιο και το Μάιο. «Η κορύφωση τους δείχνει να είναι το Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι τέσσερις αυτοί κορονοϊοί συμπεριφέρονται σαν την εποχική γρίπη».

Επανερχόμενος στο ζήτημα των μαζικών τεστ που θα γίνουν στην επόμενη φάση, εξήγησε ότι ο μαζικός έλεγχος αφορά αρχικά «όσους είναι στην πρώτη γραμμή, γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και όσους έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες. Ανέφερε, τέλος, ότι οι πρόσφυγες, οι κλειστές δομές όπως τα σωφρονιστικά ιδρύματα και άλλοι χώροι όπου η διασπορά μπορεί να είναι εύκολη και γρήγορη θα αποτελέσουν τις πρώτες περιοχές ελέγχου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα