

Τον τίτλο «η χαμένη ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης», έδωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, στην σημερινή συνεδρίαση της δεύτερης θεματικής ενότητας για την αναθεώρηση.
Όπως είπε, συζητάμε διατάξεις που δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 ψήφων, πολύ σημαντικές, γιατί αφορούν στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, που χαρακτηρίζουν την ποιότητα ενός φιλελεύθερου και δημοκρατικού Συντάγματος.
«Οι επαναστατημένοι Έλληνες, δύο αιώνες πριν δεν δίστασαν να αναγνωρίσουν μια, εντελώς ριζοσπαστική, για όλη την Ευρώπη, γκάμα δικαιωμάτων και ελευθεριών, με την επίδραση των κοινωνικών αιτημάτων της επανάστασης, αλλά και του ελληνικού και ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Εμείς είμαστε εντελώς φοβικοί, όταν πρόκειται να εναρμονιστούμε σε σύγχρονες προοδευτικές και δημοκρατικές αντιλήψεις» είπε η κ. Σακοράφα και επικεντρώθηκε στα σημεία της διεύρυνσης του φιλελεύθερου πρόσημου του Συντάγματος, για τον ατομικό χώρο όπου απαγορεύεται η παρέμβαση εξουσίας και στην «ατολμία επιβεβαίωσης του δημοκρατικού πρόσημου του Συντάγματος με την εμβάθυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων, αφού – όπως είπε – η πρόταση της πλειοψηφίας είναι να μην υπάρξει καμία αλλαγή.
Ως προς το πρώτο σημείο, η κ. Σακοράφα ανέφερε ότι η άποψη της πλειοψηφίας είναι να μην υπάρξει αλλαγή στο άρθρο 5 παράγραφος 2 του Συντάγματος για την απαγόρευση των διακρίσεων και διερωτήθηκε αν αλήθεια πιστεύουμε ότι το άρθρο που υφίσταται σήμερα μας ικανοποιεί;
«Είναι επιτακτική η ανάγκη να υπερψηφιστεί η αλλαγή αυτού του άρθρου, ώστε να διευρυνθεί η απόλαυση των δικαιωμάτων της ζωής, της ελευθερίας και της τιμής για όλους, με ευρύτατη συναίνεση» κατέληξε.
Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αναγνώριση και νέων κοινωνικών δικαιωμάτων που έχουν ωριμάσει πλέον στην εξελιγμένη κοινωνία που ζούμε, όπως το δικαίωμα στην ύδρευση, στην απόλαυση της ηλεκτρικής ενέργειας , και στην προστασία της πρώτης κατοικίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
ΠτΔ για εκδημία Πάπα: «Άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας»
Την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε με συλλυπητήρια δήλωσή.
Κ. Τασούλας για την 21η Απριλίου: Υποχρέωση όλων μας, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς και την εθνική μας ενότητα
Την υποχρέωση όλων μας, πολιτικής ηγεσίας αλλά και πολιτών, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε.
Α. Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: «Επέλεξε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των φτωχών και των κατατρεγμένων»
Τη βαθιά του «θλίψη στους απανταχού Χριστιανούς και όχι μόνο» για τον θάνατο του.
Ν. Κακλαμάνης για 21η Απριλίου: Η Δημοκρατία μας υπέστη μία μεγάλη πληγή η αιμορραγία της οποίας οδήγησε έως μία εθνική τραγωδία στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή το προ 58ετίας πραξικόπημα.