Σ.Φάμελλος στο Regional Growth Conference: Η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει ακόμη πρόταση κλιματικού νόμου

H Ελλάδα να διατυπώσει κλιματικό νόμο, που να έχει πενταετή σχέδια προϋπολογισμού, συνδεδεμένου με το αποτύπωμα των κλιματικών ρύπων, τόνισε ο κ. Φάμελλος στο Regional Growth Conference

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταθέσει πρόταση κλιματικού νόμου, παρότι η Ευρώπη συζητάει και πολλές χώρες έχουν κλιματικό νόμο».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την διάρκεια εκδήλωσης, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης Regional Growth Conference, που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την οποία συντόνισαν οι δημοσιογράφοι, Χρήστος Κούτρας και Γιάννης Ντσούνος.

Όπως πρόσθεσε, «η δική μας πρόταση ως ΣΥΡΙΖΑ, για να ανταποκρινόμαστε στο μέγεθος της ευθύνης, διότι ζούμε κρίσιμες στιγμές, είναι η Ελλάδα να διατυπώσει κλιματικό νόμο, που να έχει πενταετή σχέδια προϋπολογισμού, συνδεδεμένου με το αποτύπωμα των κλιματικών ρύπων, να έχουμε κλιματικό προϋπολογισμό και ορίζοντα το 2045, όπως προτείνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, κάτι που πρότεινε και ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόταση για την πράσινη επανάσταση».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «απαραίτητο στοιχείο για να γίνει αυτό, είναι το ταμείο ανάκαμψης να χρησιμοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση και να έχει διασπορά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, διότι η μετάβαση δεν μπορεί να γίνει ούτε με κανόνες της αγοράς ούτε από λίγες εταιρείες».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η μετάβαση πρέπει να έχει ελληνική παραγωγική βάση και ως εκ τούτου μας δημιουργεί αντίθεση ο λόγος για τον οποίο στην ελληνική πρόταση, όσο έχει δημοσιοποιηθεί από το ταμείο ανάκαμψης, γιατί η Βουλή δεν την έχει δει, ούτε η ελληνική περιφέρεια την έχει συζητήσει, δεν περιλαμβάνονται ενεργειακές κοινότητες και ενεργειακή φτώχεια».

Tο κλιματικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα να είναι κριτήριο για όλες τις χρηματοδοτήσεις

«Το δεύτερο ζήτημα που πρέπει να βάλουμε για τον κλιματικό νόμο», συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος, «είναι ότι θα πρέπει το κλιματικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα να είναι κριτήριο για όλες τις χρηματοδοτήσεις».

Άρα, πρόσθεσε, «η ανθεκτικότητα και το αποτύπωμα πρέπει να είναι κριτήριο στο ΕΣΠΑ, στο ταμείο ανάπτυξης και να προσθέσουμε εμείς από τη μεριά μας και στις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, ενώ ταυτόχρονα, θα πρέπει να φθάσουμε μέχρι και σε κριτήρια αποκλεισμού».

Όπως ανέφερε σε αυτό το σημείο ο Σωκράτης Φάμελλος, «δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε έργα που δεν είναι ανθεκτικά στην κλιματική κρίση και προσθέτουν ρύπους του θερμοκηπίου».
Επίσης, ο κ. Φάμελλος είπε ότι «το κράτος πρέπει να έχει εργαλεία ενεργειακού σχεδιασμού», ενώ όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα σχέδιο, έναν πλουραλισμό στην παραγωγή ενέργειας, θέλουμε ενεργειακές κοινότητες για να παράγουν οι δήμοι, οι βιομηχανίες, οι αγρότες το δικό τους ρεύμα και να έρχονται σε μία συμφωνία με τους κατοίκους, ώστε να αποδεχτούν τα έργα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα