Σ. Φάμελλος: Με ευθύνη της κυβέρνησης η κατάρρευση των δασικών χαρτών

«Το αλαλούμ και το βραχυκύκλωμα τα είχαμε προβλέψει κατά την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020 τον Μάιο 2020, όταν η ΝΔ, μετά το πάγωμα των έτοιμων μελετών για το 45% της χώρας, ακύρωσε και τους κυρωμένους χάρτες στο υπόλοιπο 45%, πάγωσε την εξέταση αντιρρήσεων και τις προγραμματισμένες προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων και ψήφισε την αλλαγή προδιαγραφών, μετά τη σύνταξη των χαρτών(!), με σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας».

Τα παραπάνω αναφέρει δήλωση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Σωκράτη Φάμελλου.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Χθες συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι της κατάρρευσης του έργου των δασικών χαρτών, οι κ.κ. Μητσοτάκης, Σκρέκας, Χατζηδάκης, Ταγαράς και Αμυράς, οι οποίοι, διαπιστώνοντας το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν το εμβληματικό έργο των δασικών χαρτών, παραδέχτηκαν ότι απέτυχαν και έδωσαν έξι (6) μήνες παράταση στους εαυτούς τους, χωρίς να έχουν την επάρκεια να ανακοινώσουν πώς θα διορθώσουν τα λάθη στους δασικούς χάρτες και τις σοβαρές αρρυθμίες που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Η ανεπάρκειά τους αποδεικνύεται από την ίδια την ανακοίνωση. Αφήνουν ανοιχτή τη διαδικασία των αντιρρήσεων, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνουν ότι θα διορθωθούν οι χάρτες (χωρίς να ξέρουν πώς) και άρα ότι θα αναρτηθούν νέοι. Γιατί δε λένε στους πολίτες ότι πρέπει να περιμένουν τη νέα ανάρτηση διορθωμένων χαρτών και να μην ταλαιπωρούνται με κόστος μελετών και αντιρρήσεων; Γιατί δε λένε τι θα διορθώσουν;

Για να καλύψουν τα λάθη και την ανεπάρκειά τους, είχαν το θράσος να δηλώσουν ότι κληρονόμησαν λάθη από το νόμο 4389/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς για αυτούς, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί του 4389/16 δεν αφορούν ουδόλως στα λάθη των σημερινών αναρτήσεων. Αντίθετα, νέα εκκρεμότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εξέταση από το ΣτΕ των ρυθμίσεων Χατζηδάκη, μια απόφαση που μπορεί να αναδείξει και άλλα προβλήματα «made by ΝΔ».

Το αλαλούμ και το βραχυκύκλωμα τα είχαμε προβλέψει κατά την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020 τον Μάιο 2020, όταν η ΝΔ, μετά το πάγωμα των έτοιμων μελετών για το 45% της χώρας, ακύρωσε και τους κυρωμένους χάρτες στο υπόλοιπο 45%, πάγωσε την εξέταση αντιρρήσεων και τις προγραμματισμένες προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων και ψήφισε την αλλαγή προδιαγραφών, μετά τη σύνταξη των χαρτών(!), με σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Με αδύναμες υπηρεσίες, ανεφάρμοστη νομοθεσία και ανύπαρκτη πολιτική βούληση το επιτελικό βραχυκύκλωμα ήταν επόμενο. Στη συνέχεια, υπήρξαν σειρά Υπουργικών Αποφάσεων, Εγκυκλίων ακόμα και Δελτίων Τύπου, συχνά αυτοαναιρούμενων, και η παραδοχή ότι αναρτήθηκαν χάρτες χωρίς αναμόρφωση.

Η αλήθεια είναι ότι οι χάρτες αναρτήθηκαν με έως και 12 μήνες καθυστέρηση, με ελλιπή έλεγχο και χωρίς να έχουν εφαρμοστεί σοβαρές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, άρα με πλήθος σφαλμάτων και βασικό αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών. Υπενθυμίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεσμευόταν δημόσια για ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών έως το τέλος του 2021, ενώ στην ΕΕ είχε δεσμευτεί για ολοκλήρωση και της κύρωσης έως τον Ιούλιο 2021!

Τελικά, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ επί δύο μήνες δήλωνε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, μετά τα έριχνε στο ΣΥΡΙΖΑ, και τώρα, κάτω από την πίεση και την οργή των πολιτών, παραδέχεται το λάθος και προτείνει «οριζόντιες λύσεις και εσωτερικές διαδικασίες» για να διορθωθούν σφάλματα που μέχρι προχθές τάχατες δεν υπήρχαν. Αλλά δε γνωρίζει ούτε το πλήθος των προβλημάτων που δημιούργησε ούτε τις λύσεις.

Η εξάμηνη παράταση στην προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων ανακοινώθηκε χωρίς να έχει καθοριστεί πότε και αν θα διορθωθούν τα σφάλματα των δασικών χαρτών και μεταθέτοντας παράλληλα το χρονικό σημείο για την ανάληψη σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για την ακύρωση της διαδικασίας αναμόρφωσης χαρτών του ν.4685/2020.

Με απλά μαθηματικά, ο προγραμματισμός τους δε βγαίνει, έχει βαλτώσει το έργο των δασικών χαρτών και, παρά τις δεσμεύσεις τους, στο τέλος του 2021 δε θα έχει ξεκινήσει ούτε η εξέταση των αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών! Και αυτό είναι το καλό σενάριο αν δηλαδή δεν ακυρωθούν από το ΣτΕ οι διατάξεις του 4685/20.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα