Σ. Φάμελλος: Εις βάρος των καταναλωτών τα κυβερνητικά μέτρα για το ρεύμα

Ο Σ. Φάμελλος σχολίασε τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη τους όρους της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου για το 2022.

«Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης ΝΔ στη διαχείριση των δύο μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα, την υγειονομική κρίση και την ακρίβεια στα βασικά αγαθά και ειδικότερα στην ενέργεια, είναι πλέον εμφανής στους πολίτες και τους γεμίζει με ανησυχία και αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση έφτασε μάλιστα στο σημείο να παίζει ακόμη και οικονομικά παιχνίδια εκμεταλλευόμενη και την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση, εκτός από επικοινωνιακά παιχνίδια εις βάρος της κοινωνίας», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό “Flash 99.4” Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Γιάννη Μαγκριώτη.

Στάθηκε στα συνεχόμενα ρεκόρ ακρίβειας στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη που σημειώνει η Ελλάδα, όπως τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο που ήταν «πρωταθλήτρια» ακρίβειας αλλά και συνολικά για το 2021 με βάση τα στοιχεία του energylive.cloud, μία τάση που συνεχίζεται και το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Σημείωσε ακόμη ότι η ακρίβεια στο ρεύμα δεν οφείλεται μόνο σε εξωγενείς παράγοντες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρα ενδογενή αίτια, δηλαδή ευθύνες της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα: η έλλειψη ελέγχου και ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με ευθύνη της κυβέρνησης, η απουσία βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να λειτουργήσει η προθεσμιακή αγορά ενώ είναι μέρος της μεταρρύθμισης του Target Model που θα μπορούσε να αντισταθμίσει μέρος του κινδύνου, η διαμόρφωση συνθηκών ολιγοπωλίου στην αγορά ηλεκτρισμού με χειραγώγηση τιμών, αισχροκέρδεια, ακόμη και «παιχνίδια» εκατομμυρίων στην αγορά εξισορρόπησης, όλα αυτά με συμμετοχή της μέχρι πρότινος δημόσιας ΔΕΗ και με πολιτική ευθύνη του ΥΠΕΝ.

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε επιπλέον την αποτυχημένη στην πραγματικότητα διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τη ρωσική Gazprom για την αναπροσαρμογή των όρων της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου για το 2022. Ενώ η θέση της κυβέρνησης ήταν η τιμή προμήθειας φυσικού αερίου να συναρτάται κατά 100% από την τιμή του αργού πετρελαίου, η διαπραγμάτευση κατέληξε τελικά στο η τιμή να καθορίζεται κατά 80% από την τιμή στο TTF, στο ολλανδικό hub διαπραγμάτευσης/συναλλαγών φυσικού αερίου, και μόνο κατά 20% από την τιμή του αργού πετρελαίου και αυτό μόνο για ένα χρόνο, γιατί το 2023 η αναλογικά αλλάζει σε 85%-15% εις βάρος των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει την κατάληξη αυτή ως επιτυχία, παραποιώντας την πραγματικότητα και κρύβοντας τη μεγάλη της ευθύνη.

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σκρέκας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια σημείωσε ότι: «Είναι απορίας άξιο τι ακριβώς ανακοίνωσαν. Η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Ιανουάριο είναι χαμηλότερη από την επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο, ενώ η επιβάρυνση των καταναλωτών θα είναι μεγαλύτερη. Και άρα το κόστος στους καταναλωτές μεγαλύτερο, αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που πρέπει να χαροποιεί την κυβέρνηση. Η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ θα είναι μεγαλύτερη τον Ιανουάριο ενώ η επιδότηση από τα 49,5 ευρώ του Δεκεμβρίου θα γίνει 42 ευρώ για τον Ιανουάριο και άρα η επιβάρυνση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη. Συνεπώς τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου, πέρα από το ότι είναι πρόχειρα εφόσον αφορούν μόνο στον Ιανουάριο».

Παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα: Ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 300 kWh, τη χαμηλότερη δηλαδή, στη ΔΕΗ θα πλήρωνε επιβάρυνση μετά από όλες τις επιδοτήσεις 18 ευρώ το μήνα για τον Δεκέμβριο ενώ τώρα θα πληρώνει 28 ευρώ επιβάρυνση. «Δηλαδή η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα νοικοκυριά με χαμηλότερη κατανάλωση θα πληρώνουν τον Ιανουάριο 10 ευρώ επιπλέον, τα νοικοκυριά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη!», πρόσθεσε.

«Οι επαγγελματίες και οι καταστηματάρχες είναι αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις. Η προσαύξηση που βλέπουν στους μηνιαίους επαγγελματικούς λογαριασμούς φτάνουν ακόμα και στο 350% του μηνιαίου κόστους ρεύματος. Από την άλλη, η κυβέρνηση επιλέγει να επιδοτεί την ακρίβεια αξιοποιώντας μάλιστα κονδύλια που θα έπρεπε να κατευθυνθούν σε πολιτικές για το κλίμα, ενώ αρνείται να προχωρήσει σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών από πετρέλαιο, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέτρο που περιλαμβάνεται και στην εργαλειοθήκη της Ε.Ε.. Αν η κυβέρνηση ακολουθούσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ένα νοικοκυριό που χρειάζεται δύο τόνους πετρέλαιο θέρμανσης θα μπορούσε να γλυτώσει πάνω από 600-700 ευρώ».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε τέλος στην πρόσφατη κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου και δήλωσε: «Το 2018 συστάθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου, επί ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου και φορέων της Θεσσαλονίκης και δέσμευση του Κώστα Καραμανλή ως Πρωθυπουργού. Πρακτικά, η κατάργηση του φορέα σημαίνει από τη μία ότι η Διοίκηση των Περιοχών Προστασίας Natura 2000, Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, Καλοχωρίου, Αγγελοχωρίου, Επανομής αλλά των Περιοχών της Κορώνειας-Βόλβης, μεταφέρεται στην Αθήνα, όπου εκεί θα λαμβάνονται πλέον οι αποφάσεις και θα δίνονται οι γνωμοδοτήσεις και φυσικά θα κατευθύνονται και οι αδειοδοτήσεις. Από την άλλη, αυτή η απόφαση της κυβέρνησης ακυρώνει την ενιαία διαχείριση του Θερμαϊκού Κόλπου, τη συνεργασία όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης, των Δήμων, της Περιφέρειας, του ΟΛΘ, της ΕΥΑΘ, κλπ. που είχε επιτευχθεί για τον Θερμαϊκό Κόλπο. Και έτσι, για τα πιο απλά και για τα πιο σύνθετα προβλήματα, από τον καθαρισμό της παλιάς παραλίας μέχρι την ερυθρά παλίρροια, τη βιομηχανική και τη βιοποικιλότητα, καταργείται ο Φορέας που είχε αυτή την αρμοδιότητα και τη δυνατότητα. Η επιλογή αυτή δείχνει επιπλέον ότι η κυβέρνηση υποτιμά και υποβαθμίζει το ρόλο των Δήμων, της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων να διαχειρίζονται τοπικά ζητήματα και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να συγκεντρώνει τις αποφάσεις μακριά από τις τοπικές κοινωνίες και την περιφέρεια της χώρας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα