Σ. Αραβία: Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για πιθανή νέα μείωση της προσφοράς πετρελαίου

Ο νέος υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα εξετάσουν πρόσθετες περικοπές στην προσφορά σε μία προσπάθεια να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο αυτό δεν θα γίνει πριν από την επίσημη προγραμματισμένη συνάντηση του Δεκεμβρίου.

Μιλώντας από το Άμπου Ντάμπι, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, τόνισε πως το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών είναι πάντα έτοιμο να δράσει. Οι οριστικές αποφάσεις του ωστόσο θα ληφθούν στη Βιέννη στις αρχές Αυστρίου. Τότε θα με βάση και τα νεότερα δεδομένα θα εξεταστεί τι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου το 2020.

Η επισήμανση αυτή έρχεται στον απόηχο της έκθεσης της IEA, που έδειξε ότι οι ΗΠΑ υποσκέλισαν προσωρινά τη Σ. Αραβία στις εξαγωγές πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος των ανεξάρτητων Αμερικανών παραγωγών στη διαμόρφωση των τιμών είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ο ΟΠΕΚ δεν έχει πια απόλυτη κυριαρχία στην αγορά, αν και οι αποφάσεις του εξακολουθούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Σχετικά Νέα