Σ. Αραβία: Καταδικάζει τα σκίτσα του Μωάμεθ αλλά δεν συμμετέχει στο μποϊκοτάζ

Η Σαουδική Αραβία, ο τόπος στον οποίον γεννήθηκε το Ισλάμ, καταδίκασε σήμερα τα σκίτσα που προσβάλλουν τον προφήτη Μωάμεθ και οποιαδήποτε απόπειρα να συνδεθεί το Ισλάμ με την τρομοκρατία, ωστόσο δεν κάλεσε –όπως έκαναν άλλα μουσουλμανικά κράτη– σε ενέργειες κατά των εικόνων του προφήτη που προβάλλονται στη Γαλλία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας σε δήλωσή του ανέφερε πως η Σαουδική Αραβία καταδικάζει όλε τις πράξεις τρομοκρατίας, κάνοντας εμφανώς αναφορά στον αποκεφαλισμό του δασκάλου στο Παρίσι από εξτρεμιστή ισλαμιστή.

«Η ελευθερία της έκφρασης και ο πολιτισμός θα πρέπει να είναι φάρος σεβασμού, ανοχής και ειρήνης που απορρίπτει πρακτικές και ενέργειες που παράγουν μίσος, βία και εξτρεμισμό και είναι αντίθετα προς τη συνύπαρξη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι εικόνες του προφήτη Μωάμεθ έχουν προκαλέσει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καλεί σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και τη βουλή του Πακιστάν να ψηφίζει απόφαση που καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει την αντιπροσωπεία της από το Παρίσι.

Στη Σαουδική Αραβία, οι «φωνές» που ζητούν μποϊκοτάζ της γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour έχουν γίνει trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο το Reuters ανέφερε πως στα δυο καταστήματα που επισκέφθηκε στο Ριάντ χθες Δευτέρα, δεν είχε αλλάξει κάτι. Εκπρόσωπος της εταιρείας στη Γαλλία είπε πως δεν έχουν ακόμα δει κάποια επίπτωση.

Η Majid Al Futtaim, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία έχει υπό την ιδιοκτησία της και λειτουργεί σούπερ μάρκετ Carrefour σε όλη τη Μέση Ανατολή, δήλωσε πως η αλυσίδα στηρίζει τις περιφερειακές οικονομίες καθώς τα περισσότερα προϊόντα που διοχετεύει προέρχονται από ντόπιους προμηθευτές ενώ παράλληλα απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους.

«Κατανοούμε πως υπάρχει κάποια ανησυχία στους πελάτες στην περιοχή αυτή τη στιγμή και παρακολουθούμε την κατάσταση στενά» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Εν τω μεταξύ, στο γειτονικό Κουβέιτ, ορισμένα σούπερ μάρκετ έχουν αποσύρει γαλλικά προϊόντα, κατόπιν οδηγίας συνεργατικής ένωσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα