Σ. Αραχωβίτης: Οι αγρότες φοβούνται αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου

Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «υπό την πίεση των αγροτών, του ΣΥΡΙΖΑ και της ‘Αυγής’, ο αρμόδιος υπουργός αναγκάστηκε σε άτακτη και καθολική υποχώρηση στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών» παρατηρώντας ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του μέχρι την ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχεδίου.

Υπό την πίεση των αγροτών, του ΣΥΡΙΖΑ και της «Αυγής», ο αρμόδιος υπουργός αναγκάστηκε σε άτακτη και καθολική υποχώρηση στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών – Στους συνεταιρισμούς ετοιμάζεται επιστροφή στο φαύλο παρελθόν, όλες οι δημοκρατικές αλλαγές τις οποίες εισαγάγαμε απειλούνται με κατάργηση – Η αδράνεια που επιδεικνύει η σημερινή πολιτική ηγεσία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ

«Οι αγρότες έχουν αντιληφθεί ότι αυτό το σύστημα οδηγεί σε υψηλότερες συντάξεις και εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη αλλαγή» τονίζει στην «Αυγή» ο Σταύρος Αραχωβίτης όσον αφορά το σύστημα απονομής συντάξεων στους αγρότες, του νόμου Κατρούγκαλου, και την πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγές.

Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «υπό την πίεση των αγροτών, του ΣΥΡΙΖΑ και της ‘Αυγής’, ο αρμόδιος υπουργός αναγκάστηκε σε άτακτη και καθολική υποχώρηση στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών» παρατηρώντας ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του μέχρι την ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχεδίου.

Κρίνοντας την πολιτική του Μάκη Βορίδη, ο Στ. Αραχωβίτης παρατηρεί ότι, «εκτός από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις δεν βλέπουμε καμία στρατηγική για το μέλλον». Αντίθετα, σε σχέση με τους συνεταιρισμούς, ο Στ. Αραχωβίτης υπογραμμίζει πως «η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι ετοιμάζεται επιστροφή στο φαύλο παρελθόν. Όλες οι δημοκρατικές αλλαγές τις οποίες εισαγάγαμε απειλούνται με κατάργηση».

Ο Στ. Αραχωβίτης είναι αυστηρός με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ, που βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, παρατηρώντας ότι «η πολιτική ηγεσία οφείλει να εγκαταλείψει την αδράνειά της και να συναισθανθεί τις ευθύνες της» και προειδοποιώντας ότι αυτή η αδράνεια «μπορεί να αποβεί επικίνδυνη» για τα συμφέροντα των αγροτών.

Τέλος, σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Αραχωβίτης θυμίζει τις παρεμβάσεις για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και την πολιτική βούληση για ελέγχους, παραδέχεται όμως ότι έγιναν και λάθη και καθυστερήσεις στην προώθηση σημαντικών πολιτικών.

Συνέντευξη στην ΑΥΓΗ και τον Κώστα Παπαγιάννη

* Πώς σχολιάζετε το ζήτημα με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών και την υπαναχώρηση της κυβέρνησης; Θα πρέπει οι αγρότες να φοβούνται επαναφορά των αυξήσεων στο μέλλον;

Αυτά που θα μείνουν στην Ιστορία από αυτή την κυβέρνηση θα είναι οι «κυβιστήσεις», η προχειρότητα και οι εξυπηρετήσεις στα «δικά της παιδιά» και τις ομάδες συμφερόντων που την στήριξαν. Υπό την πίεση των αγροτών, του ΣΥΡΙΖΑ και της «Αυγής», ο αρμόδιος υπουργός αναγκάστηκε σε άτακτη και καθολική υποχώρηση στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο, επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι να δούμε ολοκληρωμένη την πρόταση ασφαλιστικού για τους αγρότες.

Γιατί, εκτός από τις εισφορές και τον φόβο για μελλοντικές, κρυφές ή φανερές αυξήσεις, υπάρχει και το θέμα του υπολογισμού της σύνταξης. Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ως βάση την εθνική παροχή των 384 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό συν το ανταποδοτικό κομμάτι από τις εισφορές. Ήδη οι αγρότες έχουν αντιληφθεί ότι αυτό το σύστημα οδηγεί σε υψηλότερες συντάξεις και εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη αλλαγή.

* Ποια είναι η εκτίμησή σας για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα το επόμενο διάστημα; Τι επιδιώκει να κάνει με την αλλαγή του πλαισίου για τους συνεταιρισμούς;

Προς το παρόν, αυτό που δεν κρύβεται είναι η ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αντιληφθεί και να επέμβει άμεσα στα προβλήματα που εμφανίζονται στους παραγωγούς. Το υπουργείο αυτό απαιτεί άμεσα αντανακλαστικά καθώς κρίσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες, εμφανίζονται κυριολεκτικά κάθε μέρα. Και το χειρότερο είναι ότι, εκτός από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, δεν βλέπουμε καμία στρατηγική για το μέλλον. Σε κανένα τομέα, γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία ή τρόφιμο, δεν βλέπουμε ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

Ιδιαίτερα για τους συνεταιρισμούς, η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι ετοιμάζεται επιστροφή στο φαύλο παρελθόν. Όλες οι δημοκρατικές αλλαγές τις οποίες εισαγάγαμε απειλούνται με κατάργηση. Όπως κατάργηση είναι το μόνο έργο που έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα. Και όλα υπό τις προσταγές «κολλητών και ημετέρων» που με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν τοίχο.

* Πώς βλέπετε την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ, ενόψει και της ανάληψης των καθηκόντων της νέας Κομισιόν; Τι πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των αγροτών της χώρας;

Οι διαπραγματεύσεις για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική βρίσκονται στην πλέον κρίσιμη καμπή τους. Τώρα συζητούνται και κλείνουν τα θέματα που θα συμφωνηθούν στην τελική τους μορφή το πρώτο εξάμηνο του 2020 με τη γερμανική Προεδρία. Καθώς η ΚΑΠ αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας, τα βασικά επίδικα είναι τα εξής: ο συνολικός προϋπολογισμός και η εξωτερική σύγκλιση. Αν ο συνολικός προϋπολογισμός μειωθεί, κυρίως στον δεύτερο πυλώνα, που αφορά τις επενδύσεις, η χώρα θα έχει μειωμένες χρηματοδοτικές δυνατότητες στις επενδύσεις αλλά και στην προσαρμογή στις νέες συνθήκες καλλιέργειας που προστάζει η 4η βιομηχανική επανάσταση.

Ακόμα πιο δραματικά όμως είναι τα πράγματα με την εξωτερική σύγκλιση. Εξωτερική σύγκλιση σημαίνει ότι η ανά στρέμμα άμεση ενίσχυση των Ελλήνων παραγωγών θα εξισωθεί με την αντίστοιχη των παραγωγών των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια πόρων για τη χώρα μας αλλά και για τους παραγωγούς. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να εγκαταλείψει την αδράνειά της και να συναισθανθεί τις ευθύνες της.

Με μεγάλο κόπο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε θεμελιώσει συμμαχίες και είχε χαράξει μια στρατηγική προστασίας των μικρών εκμεταλλεύσεων που είναι το βασικό χαρακτηριστικό των εκμεταλλεύσεων της χώρας μας. Η αδράνεια που επιδεικνύει η σημερινή πολιτική ηγεσία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

* Ποιες πιστεύετε ότι ήταν οι βασικές θετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό τομέα; Πού έγιναν λάθη, κατά τη γνώμη σας; Υπήρχαν παρεμβάσεις που καθυστέρησαν αρκετά και τελικά δεν υλοποιήθηκαν;

Αναμφίβολα, στα θετικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εξασφάλιση για τους αγρότες των τριών ειδών αφορολόγητου, τόσο στις επιδοτήσεις του πυλώνα ΙΙ όσο και στην πράσινη ενίσχυση και τις συνδεδεμένες αλλά και στο εισόδημα. Η προστασία από τις κατασχέσεις έως 7.500 ευρώ, που αφορά στο σύνολο των μικρών και μεσαίων αγροτών, ήταν ένα δεύτερο καθολικό επίτευγμα για τους αγρότες μας. Επίσης, η στήριξη των κτηνοτρόφων αλλά και πολλών καλλιεργειών με έκτακτες χρηματοδοτήσεις για ζημίες που δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ έδειξε την ευαισθησία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προς τον κόσμο της παραγωγής. Η εντατικοποίηση και η πολιτική βούληση για αποτελεσματικούς ελέγχους έδειξε ότι πραγματικά έχουμε διαλέξει πλευρά και αυτή δεν είναι με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τη διαπλοκή.

Στο ερώτημά σας για το αν έγιναν λάθη, θα παραδεχτώ ευθαρσώς ότι σαφώς και λάθη έγιναν και παραλείψεις και αστοχίες. Ωστόσο, μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα, «δεν θέλει να λερώσει τα χέρια του», δεν κάνει και λάθη. Εμείς δώσαμε μια μάχη στις πιο δύσκολες συνθήκες, αγωνιστήκαμε, πετύχαμε αρκετά αλλά κάναμε και τα λάθη μας.

Και το βασικότερο λάθος, αν θέλετε, είναι ότι μας απορρόφησε πολύ η, αναγκαία αναμφίβολα, καθημερινότητα και δεν προλάβαμε να δώσουμε ένα σαφές πολιτικό στίγμα. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που είχαμε σχεδιάσει, όπως στην αλιεία, τη δακοκτονία, τον συνδικαλισμό των αγροτών, έμειναν μετέωρες. Τώρα όμως αποκτήσαμε την πολύτιμη εμπειρία της κυβερνητικής διαχείρισης και όταν με το καλό ο κυρίαρχος λαός μάς ξαναδώσει την κυβέρνηση, γιατί θα μας την ξαναδώσει, θα είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι, αφού θα έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα