S-400, Κουρδικό και Halkbank στην ατζέντα της συνάντησης Τραμπ – Ερντογάν

Για τις επτά και μισή το απόγευμα ώρα Ελλάδος, είναι προγραμματισμένη η πολυθρύλητη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν, στο Λευκό Οίκο, σε μια συγκυρία, κατά την οποία οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επιδείνωση εδώ και δεκαετίες.

Η Άγκυρα έχει στρέψει το βλέμμα της στη Μόσχα για θέματα ασφαλείας, ενώ η Ουάσιγκτον επικρίνει έντονα τους Τούρκους για τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων, κατά την επιχείρηση στη Συρία τον Οκτώβριο. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το καυτό ζήτημα των S-400, αλλά και το κουρδικό ζήτημα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να εκφράσει την ανησυχία του για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος, απόφαση που οδήγησε και στην αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιχειρήσει να βάλει ξανά την Άγκυρα στο πρόγραμμα των F-35 και να δώσει ένα τέλος στην υπόθεση με την αγωγή των ΗΠΑ κατά της τουρκικής τράπεζας Halkbank, την οποία κατηγορεί ότι παραβίασε το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης.

Βολές Μπόλτον για την εξωτερική πολιτική Τραμπ στην Τουρκία

Με προσωπικά ή οικονομικά συμφέροντα προσεγγίζει την αμερικανική πολιτική για την Τουρκία, κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και κατηγόρησε γι΄αυτό την κόρη και τον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου.

Κατά τη διάρκεια ιδιωτικής ομιλίας την περασμένη εβδομάδα, στο Μαϊάμι, σε μία συγκέντρωση των μεγαλύτερων πελατών της Morgan Stanley, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, ο Μπόλτον δήλωσε ότι ήταν απογοητευμένος με τον Τραμπ για το χειρισμό του στα θέματα που αφορούν στην Τουρκία. Σημειώνοντας την ευρεία δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο για τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, μετά την αγορά από τον Ερντογάν του S-400, o Μπόλτον δήλωσε ότι η αντίσταση του Τράμπ προς την κίνηση ήταν παράλογη.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πιστεύει πως υπάρχει μια προσωπική ή επιχειρηματική σχέση που υπαγορεύει τη θέση του κ. Τραμπ για την Τουρκία, επειδή κανένας από τους συμβούλους του δεν είναι ευθυγραμμισμένος μαζί του για το θέμα.

Οι «γαμπροί» της διπλωματίας ΗΠΑ – Τουρκίας

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, τρεις άνδρες είναι αυτοί που καθορίζουν το είδος της σχέσης των προέδρων Τραμπ και Ερντογάν, το ότι δηλαδή δεν έχουν επιτρέψει οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών να μετατραπούν σε παρατεταμένες κρίσεις.

Το κείμενο υπογράφουν ο ανταποκριτής David D. Kirkpatrick και ο δημοσιογράφος έρευνας Eric Lipton, οι οποίοι κάνουν φύλλο και φτερό τη σχέση των δύο προέδρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τρεις αυτοί άνδρες είναι ο σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου και γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Έσρα, την αγαπημένη κόρη του Ερντογάν, και ο Mehmet Ali Yalçındağ, γαμπρός ενός Τούρκου μεγιστάνα, που είναι και επιχειρηματικός εταίρος της οικογένειας Τραμπ. Και οι τρεις έχουν χρησιμοποιηθεί ως τα «υπόγεια» κανάλια (back-channels) μεταξύ των δύο ηγετών σε κρίσιμες στιγμές, σημειώνουν οι οι New York Times.

Σχετικά Νέα