Στο 2% εκτιμούν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2019, χαμηλότερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και των δανειστών, καθώς θεωρούν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης θα πλήξει τελικά και την ελληνική οικονομία, μέσω των εξαγωγών.
Σημειώνεται ότι η εκτίμηση αυτή για 2% συμπίπτει με προβλέψεις και άλλων αναλυτών στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Στον προϋπολογισμό του 2019 η κυβέρνηση προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, το ΔΝΤ εκτιμούσε την περασμένη Τρίτη, στην πρώτη μεταπρογραμματική του έκθεση, ότι αυτός θα διαμορφωθεί στο 2,4% και, λίγες ημέρες νωρίτερα, η Κομισιόν, στη δεύτερη μεταμνημονιακή της έκθεση, επαναλάμβανε την εκτίμηση των χειμερινών της προβλέψεων για ρυθμό 2,2%.
Στο μεταξύ, η ΕΛΣΤΑΤ χτύπησε το πρώτο καμπανάκι πριν από 8 ημέρες, δημοσιοποιώντας την πρώτη της εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2018, που αποδείχθηκε κατώτερο των προσδοκιών, αφού ο ρυθμός διαμορφώθηκε στο 1,9%, από 2,1% που ανέμενε η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2019 (2,1% το ΔΝΤ και 2% η Κομισιόν).
Στην ανάλυση της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας για το ΑΕΠ αναφέρεται ότι προβλέπεται περίπου σταθερός ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 (+2% ετησίως). Η τράπεζα εκτιμά πως θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (στο 3,5% ετησίως από 8,8% το 2018), κυρίως εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας της ευρωζώνης. Επίσης, θα αυξηθούν οι εισαγωγές (κατά 4,4% ετησίως, από 2,9% το 2018, λόγω ενίσχυσης της εσωτερικής ζήτησης), με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια στήριξης από τις καθαρές εξαγωγές (-0,3 ποσοστιαίες μονάδες).
Στον αντίποδα, εκτιμά ότι οι επενδύσεις, ξεκινώντας από τη χαμηλή βάση του 2018, θα ανακάμψουν (προβλέπεται ρυθμός αύξησής τους 10,6% ετησίως) και θα ενισχυθεί περαιτέρω η ιδιωτική κατανάλωση (+1,6% ετησίως, από 1% το 2018), υποστηριζόμενη από την εκτιμώμενη αύξηση της μέσης ωριαίας αμοιβής εργασίας κατά περίπου 2% και την αύξηση της απασχόλησης κατά 1,3%. Ετσι, θα αντισταθμιστεί η απώλεια από τις εξαγωγές, εκτιμούν οι αναλυτές.
Για το 2018, η ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας κάνει αναφορά σε «αρνητική έκπληξη» από τις επενδύσεις, οι οποίες συρρικνώθηκαν κατά 12%, μετά μία διετία ικανοποιητικής ανάκαμψης της τάξης του 7% ετησίως κατά μέσο όρο. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συρρίκνωση των επενδύσεων σε μεταφορικό εξοπλισμό και ότι αν διορθωθεί η επίδραση αυτή, όπως μιας στατιστικής αναταξινόμησης που έγινε το 2018, προκύπτει ότι οι συνολικές επενδύσεις εκτός κατοικιών αυξήθηκαν κατά 6% το 2018.
Σχολιάζουν, εξάλλου, ότι η επενδυτική δαπάνη αποτυπώνει το διπλό πρόσωπο των ελληνικών επιχειρήσεων: τις κερδοφόρες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις και αυτές που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης ή έχουν καταστεί μη βιώσιμες. «Οι υψηλές επιδόσεις της πρώτης ομάδας αντισταθμίζονται από την αδυναμία της δεύτερης, και αυτό αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στην επενδυτική δαπάνη, με την πρώτη ομάδα επιχειρήσεων να επενδύει και τη δεύτερη να παραμένει σε τροχιά αποεπένδυσης».
Σχετικά Νέα
-
myTEKA: Ήρθε η νέα εφαρμογή για εύκολη και άμεση πρόσβαση των ασφαλισμένων στους λογαριασμούς τους
Είναι πλέον σε λειτουργεία η νέα εφαρμογή myTEKA, του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), μέσω.
-
Δύο νέες διευκολύνσεις για όσους υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο “Σπίτι μου 2”
Η εφαρμογή δύο περαιτέρω διευκολύνσεων για όσους υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο “Σπίτι μου 2”.
-
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως τις 20 Οκτωβρίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης
Έως τις 20 Οκτωβρίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης σύμφωνα με.
-
Συντάξεις: Αυτές τις αυξήσεις θα δουν το 2025 οι συνταξιούχοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Διαφορετικές θα είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις από Ταμείο σε Ταμείο στους συνταξιούχους, που.