Rouhani: Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της πυρηνικής συμφωνίας

Ο Iρανός πρόεδρος Hassan Rouhani δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της πυρηνικής συμφωνίας στην οποία κατέληξε η χώρα του με τις παγκόσμιες δυνάμεις, μετά την προειδοποίηση Trump ότι εξετάζει κατά πόσον η συμφωνία που υπογράφτηκε από τον προκάτοχό του εξυπηρετεί τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015, το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αποκάλεσε τη συμφωνία «όνειδος» κατά την πρώτη ομιλία που εκφώνησε στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη.

«Υπήρξε κάποια συζήτηση από κάποιους ανθρώπους ότι η πυρηνική συμφωνία δεν είναι πολύ κακή αλλά δεν πρέπει να παραμείνει ως έχει. Είναι μια συμφωνία που είναι καλή αλλά θα πρέπει να καθήσουμε κάτω ξανά και να συζητήσουμε για να δούμε αν μπορεί να βελτιωθεί. Έχει ελαττώματα, μπορούμε να τα διορθώσουμε», είπε ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani.

«Τους ειπώθηκε (από εμάς) σαφώς και οριστικά πως η πυρηνική συμφωνία δεν μπορεί να τύχει νέας διαπραγμάτευσης», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τεχεράνη και μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση μετά την επιστροφή του από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Trump είπε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα πως έχει αποφασίσει τι θα κάνει με τη συμφωνία, την οποία ενέκρινε ο προκάτοχός του Barack Obama από κοινού με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά δεν είπε τι έχει αποφασίσει.

Ωστόσο, αν και η συμφωνία δεν τον ικανοποιεί, δεν σημαίνει ότι θα την καταργήσει, είπε την Τετάρτη (χθες) η Nikki Haley, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, αναφερόμενη στην ομιλία του αμερικανού προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη.

Η προοπτική η Ουάσινγκτον να αποσυρθεί από τη συμφωνία έχει ανησυχήσει ορισμένους από τους συμμάχους των ΗΠΑ που βοήθησαν στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας, ιδιαίτερα καθώς η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει άλλη μία πυρηνική κρίση, με την ανάπτυξη του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Αν ο Trump δεν επιβεβαιώσει τον ερχόμενο μήνα ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τη συμφωνία, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να αποφασίσει αν θα επιβάλει και πάλι τις κυρώσεις που απομακρύνθηκαν με τη συμφωνία εκείνη. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ έχουν επαληθεύσει τη συμμόρφωση του Ιράν με τους όρους της συμφωνίας.

Αντίθετα με την πολιτική της διπλωματικής αποκλιμάκωσης με το Ιράν που ακολουθούσε ο Ομπάμα, ο Τραμπ αποκάλεσε την Τρίτη το Ιράν «διεφθαρμένη δικτατορία» και το κατηγόρησε ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή.

«(Ο Trump) έκανε μεγάλα λάθη στην ομιλία αυτή», είπε ο Hassan Rouhani. «Υπήρχαν αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες. Δεν ήταν αντάξια των Ηνωμένων Εθνών ή ενός ατόμου που βλέπει τον εαυτό του ως πρόεδρο μιας χώρας.»

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Ali Khamenei, που είναι η ανώτατη αρχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επέκρινε επίσης τον Τραμπ στη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τη Συνέλευση των Ειδικών, ένα σώμα που έχει επιφορτιστεί με την επιλογή του επόμενου ανώτατου ηγέτη.

«Η παράλογη και εξαιρετικά απειλητική, προσβλητική και μπερδεμένη ομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών με τη γλώσσα του κάουμποϊ και του γκάνγκστερ εξηγείται από το μίσος» και την «ανικανότητα [των αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης που] δεν έχουν μυαλό», είπε, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του.

«Τα λόγια του αμερικανού προέδρου δεν περιποιούν τιμή στο αμερικανικό έθνος και η ελίτ της χώρας αυτής πρέπει να αισθάνεται ντροπή που έχει έναν τέτοιο πρόεδρο και για τα σχόλιά του.»

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο Ali Khamenei είπε ακόμη πως το «μίσος» των αμερικανών ηγετών απέναντι στο Ιράν οφείλεται στην «παρουσία και την επιρροή της Ισλαμικής Δημοκρατίας (στη Μέση Ανατολή) που έχει οδηγήσει σε αποτυχία τις αμερικανικές και ισραηλινές συνωμοσίες» στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα