Ρωσικό ΥΠΕΞ για ελληνοτουρκικά: Παρέμβαση μόνο εφόσον μας ζητηθεί

Στην κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρεται το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι σε ετοιμότητα να συνδράμει στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας μόνο στην περίπτωση που ζητηθεί κάτι τέτοιο από τους ενδιαφερόμενους.

Στην τοποθέτησή του, και απαντώντας στο ethnos και το OPEN, το ρωσικό ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι η Ρωσία σε καμία περίπτωση «δεν έχει συμφέρον από την υποδαύλιση της εχθρότητας. Δεν χρησιμοποιούμε τέτοιες ρυπαρές τακτικές, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής».

«Θα ήμασταν έτοιμοι να συνδράμουμε στην διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, αλλά, εννοείται, μόνο στην περίπτωση, εφόσον μας το ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Αντιμετωπίζουμε τους ισχυρισμούς ότι η σύγκρουση μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ δήθεν είναι προς όφελος της Μόσχας, ως προβοκατόρικους και εμπρηστικούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζει τονίζοντας:

«Ως γνωστόν, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Εκεί σίγουρα υπάρχουν οι “συνταγές” για την συμφιλίωση των συμμάχων, τη διευθέτηση τέτοιου είδους εκρηκτικών καταστάσεων» και προσθέτει πως: «είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τα ζητήματα αυτά στον πολιτικό μας διάλογο με την Κύπρο, μεταξύ άλλων επίκαιρων διεθνών και περιφερειακών θεμάτων».

Ανησυχούμε από την κλιμάκωση

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζει ανησυχία:

«Στη Μόσχα επανειλημμένως έχουμε σχολιάσει την κατάσταση πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση και, αναμφισβήτητα, ανησυχούμε από την παρούσα κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».

Επαναλαμβάνει τη θέση της Μόσχας ότι είναι «ανεπίτρεπτες οποιεσδήποτε ενέργειες, οι οποίες εγκυμονούν περαιτέρω αύξηση του συγκρουσιακού δυναμικού. Επανειλημμένως έχουμε καλέσει την ηγεσία των κρατών της ανατολικής Μεσογείου να επιδεικνύουν πολιτική διορατικότητα, να διευθετούν τις διαφωνίες, που προκύπτουν αποκλειστικά μέσω του διαλόγου, εντός των πλαισίων δικαίου».

Σχετικά Νέα